image

Doi frați au găsit o comoară rară sub o biserică și au ținut-o 60 de ani într-o cutie fără să știe ce era

📁 Istorie Urbană
🗓️ 6 iunie 2024

 În urmă cu 60 de ani, doi frați au plecat la vânătoare de comori în Norvegia. Au găsit mai multe monede vechi sub o biserică și le-au păstrat de atunci într-o cutie, fără să știe ce comoară rară descoperiseră.

Acum, când arheologii au început să facă săpături în zonă, le-au arătat și au aflat despre ce era vorba. Pe când erau copii, cei doi băieți au decis că biserica din localitatea lor e un loc bun pentru a căuta comori așa că au început aventura. Băieții au descoperit mai multe monede de argint.

Se întâmpla în 1964, scrie Miami Herald. Jan Gunnar Fugelsnes a spus că el și fratele său nu și-au dat seama de semnificația descoperirii lor în acel moment.

Dar în joaca lor au considerat că era vorba totuși de o comoară, așa că au pus monedele într-o cutie și le-au păstrat.

Șaizeci de ani mai târziu, când arheologii au ajuns în zonă și au început să facă săpături, Fugelsnes le-a povestit despre monede și le-a arătat locul unde le găsiseră. S-a dovedit că cele 14 monede de argint erau extrem de rare și aveau 600 de ani. 

Majoritatea monedelor datau din perioada 1300 – 1350. Una era din perioada  1450 - 1481, au spus oficialii. Mai multe monede erau marcate cu coroane. Doar câteva dintre aceste tipuri de monede mai fuseseră găsite până acum în acea zonă din centrul Norvegiei.

S-a descoperit că monedele fuseseră găsite într-un monument funerar, unde se mai aflau ace, o piatră de chihlimbar și un șirag folosit pentru rugăciuni, ca parte a accesoriilor din îmbrăcămintea decedatului.

Fugelsnes, acum în vârstă de 67 de ani, le-a dat arheologilor monedele rare, a scris publicația norvegiană NRK, iar artefactele vor fi supuse unui analize suplimentare.