Doi fotografi rom├óni, finali╚Öti ├«ntr o competi╚Ťie interna╚Ťional─â jpeg

Doi fotografi rom├óni, finali╚Öti ├«ntr-o competi╚Ťie interna╚Ťional─â

­čôü Memoria Imaginii
Autor: Dan Boicea
­čŚô´ŞĆ 18 mai 2012

├Än 2012, 1400 de fotografi rom├óni s-au ├«nscris ├«n cea mai mare competi╚Ťie de fotografie din lume, Sony World Photography Awards, la care au participat fotografi din 171 de ╚Ť─âri. Doi dintre ei au uimit juriul, iar lucr─ârile lor sunt prezente ├«n expozi╚Ťia format─â din cele mai bune 70 de imagini, din 112.000 ├«nscrise. Expozi┼úia Sony World Photography Awards 2012 va fi deschis─â publicului ├«n perioada 18-30 mai, la Caf├ę Verona, libr─âria C─ârture╚Öti, Bucure╚Öti.

Fotografii rom├óni sunt Ionu┼ú Hrenciuc ┼či Felicia Simion. Cei doi finali┼čti de anul acesta la sec┼úiunea ÔÇ×Panoram─â", ├«n cadrul competi┼úiei ÔÇ×Open" ┼či, respectiv, la sec┼úiunea ÔÇ×Portret", ├«n cadrul competi┼úiei ÔÇ×Youth", vor expune lucr─ârile remarcate de juriul interna┼úional SWPA.

image

Ionu╚Ť Hrenciuc, Finalist, Sony World Photography Awards 2012

ÔÇ×Din 2009, fotografia ocup─â un loc destul de important ├«n via┼úa mea. Este hobby-ul care mi-a ocupat tot timpul ┼či ├«n care am investit pasiune. Pentru mine, fotografia este o form─â de egoism. ├Äntotdeauna am sim┼úit nevoia s─â iau cu mine ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n jurul meu ┼či pot s─â fac acest lucru prin intermediul fotografiei", a explicat Ionu┼ú Hrenciuc.

La numai 17 ani, ┼či Felicia Simion a reu┼čit s─â intre pe lista scurt─â a preferin┼úelor juriului SWPA 2012. ÔÇ×Fotografia pe care am ├«nscris-o ├«n concurs are o semnifica┼úie deosebit─â pentru mine. Este o imagine care o are ca subiect pe m─âtu┼ča tat─âlui meu, pe care am surprins-o ├«n tren, ├«n drumul s─âu c─âtre cas─â", a spus Felicia Simion.

ÔÇ×Dac─â ├«n cele patru edi┼úii organizate p├ón─â anul acesta lucr─ârile c├ó┼čtig─âtoare au putut fi admirate de pasiona┼úii de fotografie ├«n ┼ú─âri precum Marea Britanie, America, China sau Brazilia, acum fotografiile selectate ├«n cadrul Sony World Photography Awards vor fi prezentate ┼či publicului din Rom├ónia", a declarat Lia Burghelea, Group Trade Marketing Manager, Sony Romania.

Competi┼úia recunoa┼čte meritele celor mai buni fotografi din lume, fie c─â fac parte din genera┼úia fotografilor ├«ncep─âtori, fie c─â ┼či-au c├ó┼čtigat deja faima, ┼či ├«nc─â de la ├«nceput a fost structurat─â pe dou─â categorii (Professional ┼či Open). Din acest an, organizatorii SWPA au mers ┼či mai departe ┼či au introdus sec┼úiunea Youth, pentru participan┼úii cu v├órste de p├ón─â la 20 de ani.

image

Jochen Resch, Germania, Enhanced, Open Shortlist

ÔÇ×Arta fotografic─â este, ast─âzi, disponibil─â oricui, indiferent de v├órst─â sau de nivel, astfel c─â orice pasionat se poate ├«nscrie ├«n aceast─â competi┼úie. Sunt de p─ârere c─â fotografia nu ├«i imparte pe fotografi ├«n amatori ┼či profesioni┼čti. De fapt, miza este cum s─â surprinzi imagina┼úia oamenilor cu ajutorul unei imagini. Suntem onora╚Ťi de num─ârul mare de ├«nscrieri din partea fotografilor rom├óni, care anul acesta a ajuns la 1.400. Ne a╚Ötept─âm la un num─âr ╚Öi mai mare de ├«nscrieri ├«n 2013", a declarat Scott Gray, pre┼čedintele Organiza┼úiei Mondiale de Fotografie (World Photography Awards).

image

Piotr Stasiuk, Polonia, Open Winner, Smile