Doi fotografi români, finaliști într o competiție internațională jpeg

Doi fotografi români, finaliști într-o competiție internațională

📁 Memoria Imaginii
Autor: Dan Boicea
🗓️ 18 mai 2012

În 2012, 1400 de fotografi români s-au înscris în cea mai mare competiție de fotografie din lume, Sony World Photography Awards, la care au participat fotografi din 171 de țări. Doi dintre ei au uimit juriul, iar lucrările lor sunt prezente în expoziția formată din cele mai bune 70 de imagini, din 112.000 înscrise. Expoziţia Sony World Photography Awards 2012 va fi deschisă publicului în perioada 18-30 mai, la Café Verona, librăria Cărturești, București.

Fotografii români sunt Ionuţ Hrenciuc şi Felicia Simion. Cei doi finalişti de anul acesta la secţiunea „Panoramă", în cadrul competiţiei „Open" şi, respectiv, la secţiunea „Portret", în cadrul competiţiei „Youth", vor expune lucrările remarcate de juriul internaţional SWPA.

image

Ionuț Hrenciuc, Finalist, Sony World Photography Awards 2012

„Din 2009, fotografia ocupă un loc destul de important în viaţa mea. Este hobby-ul care mi-a ocupat tot timpul şi în care am investit pasiune. Pentru mine, fotografia este o formă de egoism. Întotdeauna am simţit nevoia să iau cu mine ceea ce se întâmplă în jurul meu şi pot să fac acest lucru prin intermediul fotografiei", a explicat Ionuţ Hrenciuc.

La numai 17 ani, şi Felicia Simion a reuşit să intre pe lista scurtă a preferinţelor juriului SWPA 2012. „Fotografia pe care am înscris-o în concurs are o semnificaţie deosebită pentru mine. Este o imagine care o are ca subiect pe mătuşa tatălui meu, pe care am surprins-o în tren, în drumul său către casă", a spus Felicia Simion.

„Dacă în cele patru ediţii organizate până anul acesta lucrările câştigătoare au putut fi admirate de pasionaţii de fotografie în ţări precum Marea Britanie, America, China sau Brazilia, acum fotografiile selectate în cadrul Sony World Photography Awards vor fi prezentate şi publicului din România", a declarat Lia Burghelea, Group Trade Marketing Manager, Sony Romania.

Competiţia recunoaşte meritele celor mai buni fotografi din lume, fie că fac parte din generaţia fotografilor începători, fie că şi-au câştigat deja faima, şi încă de la început a fost structurată pe două categorii (Professional şi Open). Din acest an, organizatorii SWPA au mers şi mai departe şi au introdus secţiunea Youth, pentru participanţii cu vârste de până la 20 de ani.

image

Jochen Resch, Germania, Enhanced, Open Shortlist

„Arta fotografică este, astăzi, disponibilă oricui, indiferent de vârstă sau de nivel, astfel că orice pasionat se poate înscrie în această competiţie. Sunt de părere că fotografia nu îi imparte pe fotografi în amatori şi profesionişti. De fapt, miza este cum să surprinzi imaginaţia oamenilor cu ajutorul unei imagini. Suntem onorați de numărul mare de înscrieri din partea fotografilor români, care anul acesta a ajuns la 1.400. Ne așteptăm la un număr și mai mare de înscrieri în 2013", a declarat Scott Gray, preşedintele Organizaţiei Mondiale de Fotografie (World Photography Awards).

image

Piotr Stasiuk, Polonia, Open Winner, Smile