Documente inedite emise de Iancu de Hunedorara, publicate de Arhivele Naţionale ale României  jpeg

Documente inedite emise de Iancu de Hunedorara, publicate de Arhivele Naţionale ale României

­čôü Istorie Medieval─â Rom├óneasc─â
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 12 martie 2021

Arhivele Na┼úionale ale Rom├óniei au publicate pe pagina de socializare a institu╚Ťiei o serie de documente inedite emise de Iancu de Hunedoara. 

La ├«nceputul lunii martie a anului 1441, Iancu de Hunedoara devenea voievod al Transilvaniei. Redutabil strateg militar, a atras admira╚Ťia contemporanilor ╚Öi pe cea a posterit─â╚Ťii, mai ales pentru participarea o╚Ötilor sale la campaniile cre╚Ötin─ât─â╚Ťii ├«mpotriva Imperiului Otoman. 

S-a n─âscut ├«n jurul anului 1407, ca fiu al cneazului Voicu, familia sa fiind ├«nnobilat─â pentru merite militare de regele Sigismund de Luxemburg ├«n anul 1409, c├ónd a primit castelul ╚Öi domeniul de la Hunedoara. ├Än ceea ce o prive┼čte pe mam─â, sursele istorice nu o pot indica precis.

├Än jurul anului 1430, t├ón─ârul nobil a intrat ├«n serviciul lui Sigismund de Luxemburg, pe care l-a ├«nso╚Ťit ├«n Italia, la Milano, unde a r─âmas aproape 2 ani (1431-1433), f─âc├ónd parte din corpul militar pus la dispozi╚Ťia ducelui de Milano, Filippo Maria Visconti, de regele Ungariei. A avut aici ocazia s─â ├«╚Öi ├«nsu╚Öeasc─â elemente de tehnic─â ╚Öi strategie militar─â italian─â, pe care le va folosi ulterior cu succes ├«n lupta antiotoman─â. Un alt moment care va influen╚Ťa dezvoltarea abilit─â╚Ťilor sale de strateg militar a fost campania din Boemia, care i-a oferit prilejul de a ├«n╚Ťelege tactica de lupt─â a husi╚Ťilor, pe care o va folosi ├«n b─ât─âlia de la Kosovo Polje (1448) ├«mpotriva sultanului Murad al II-lea. Baz├óndu-se pe vasta experien╚Ť─â militar─â dob├óndit─â ├«n aceast─â perioad─â, Iancu de Hunedoara a utilizat tacticile moderne folosite de armatele occidentale, ceea ce l-a transformat ├«ntr-un adversar redutabil ├«n r─âzboaiele cu turcii.

Meritele militare ├«i aduc prima demnitate important─â, de ban al Severinului (1438-1441) ╚Öi ├«n aceast─â calitate a organizat ap─ârarea cet─â╚Ťilor Severin, Or╚Öova ╚Öi Mehadia, amenin╚Ťate de atacurile otomane. ├Än ace╚Öti ani a acumulat o avere considerabil─â, care va continua s─â creasc─â ╚Öi ├«l va situa spre sf├ór╚Öitul vie╚Ťii sale printre cei mai boga╚Ťi nobili ai Regatului Ungariei. Noua pozi╚Ťie i-a permis lui Iancu de Hunedoara s─â intervin─â ├«n lupta dintre pretenden╚Ťii la tronul Regatului Ungariei, sus╚Ťin├óndu-l pe Vladislav, care imediat ce a devenit rege i-a oferit demnitatea de voievod al Transilvaniei.

Pentru voievodul Iancu de Hunedoara a devenit esen╚Ťial─â organizarea ap─âr─ârii ╚Ť─ârii, mai ales dup─â incursiunea ├«n Transilvania (1442) a lui Mezid, beiul Vidinului, pe care l-a invins ├«n zona Sibiului, dup─â ce ini╚Ťial acesta repurtase o victorie la S├óntimbru. Au urmat succesul militar ├«mpotriva turcilor pe r├óul Ialomi╚Ťa, ├«n ╚Üara Rom├óneasc─â, ╚Öi atacarea Vidinului, considerat─â de contemporani un act curajos, de╚Öi armata sa a fost respins─â.

ia4 jpg jpeg

Foto: 1443, iunie 23. Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, porunce╚Öte Magistratului ora╚Öului Bra╚Öov s─â-i trimit─â urgent armamentul cerut: pu╚Öti, bombarde, ghiulele, c─âru╚Ťe. (ANR, SJAN Bra╚Öov, Fond Prim─âria ora╚Öului Bra╚Öov, Colec╚Ťia de documente Schnell, vol III, nr. 15, f. 1-1v)

├Än acest context, ├«n Occident au ren─âscut planurile unor coali╚Ťii care s─â ├«i alunge pe turci din Europa, iar Iancu de Hunedoara p─ârea s─â fie omul potrivit pentru ├«ndeplinirea acestui scop. ├Än anii 1443-1444, armata condus─â de Iancu de Hunedoara a participat la ÔÇ×Campania cea lung─âÔÇŁ, o expedi╚Ťie ofensiv─â antiotoman─â ├«n care sunt repurtate mai multe victorii ╚Öi ├«n urma c─âreia Imperiul Otoman a acceptat, prin semnarea Tratatului de la Seghedin, ├«ncheierea ostilit─â╚Ťilor pentru o perioad─â de 10 ani.

Entuziasmul determinat de succesul acestei campanii antiotomane a determinat ├«ns─â ini╚Ťierea uneia noi, care s-a ├«ncheiat ├«n mod catastrofal pentru armata cre╚Ötin─â, ├«nvins─â la Varna. Vladislav, regele Ungariei, a murit ├«n lupt─â, iar Iancu de Hunedoara a devenit guvernator al Regatului Ungar (1446-1452).

Ultima campanie ofensiv─â organizat─â de Iancu de Hunedoara ├«mpotriva Imperiului Otoman a fost cea de la Kossovopolje (1448), ├«n care for╚Ťele cre╚Ötine au fost ├«nfr├ónte.

Printr-un armisti╚Ťiu ├«ncheiat la Adrianopol, ├«n 1451, atacurile otomane la nord de Dun─âre urmau s─â ├«nceteze pentru 3 ani, ceea ce i-a oferit lui Mahomed al II-lea r─âgazul necesar pentru cucerirea Constantinopolului ╚Öi consolidarea propriei puteri. ├Än 1456, c├ónd armata sultanului a p─âtruns ├«n Serbia pentru asedierea Belgradului (4-22 iulie), pericolul extinderii Imperiului Otoman spre Ungaria ╚Öi ╚Ü─ârile Rom├óne a devenit iminent. Succesul armatelor cre╚Ötine conduse de Iancu de Hunedoara ╚Öi de Giovanni da Capestrano la Belgrad a fost nea╚Öteptat, ├«nt├órziind ├«naintarea otoman─â ├«n aceast─â zon─â a Europei ╚Öi infirm├ónd ideea c─â Mahomed al II-lea ar fi fost imposibil de ├«nfr├ónt.

ia6 jpg jpeg

Foto: 1444, ianuarie 6. Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, scrie magistratului ora╚Öului Bra╚Öov privitor la desf─â╚Öurarea campaniei sale ├«n Europa contra turcilor. (ANR, SJAN Bra╚Öov, Fond Prim─âria ora╚Öului Bra╚Öov, Colec╚Ťia de documente Schnell, vol III, nr. 137, f. 1-1v)

B─ât─âlia pentru Belgrad a reprezentat momentul de maxim─â glorie pentru Iancu de Hunedoara, dar, ├«n acela╚Öi timp, a fost ultima sa b─ât─âlie, acesta fiind r─âpus de cium─â ├«n tab─âra militar─â de la Zemun, la 11 august 1456. Moartea sa nea╚Öteptat─â a impresionat Lumea Cre╚Ötin─â. Pe piatra sa funerar─â, ├«n Catedrala Romano-Catolic─â din Alba-Iulia, a fost scris epitaful: ÔÇ×S-a stins lumina lumiiÔÇŁ.

Documentele pe care vi le propunem sunt scrisori adresate de Iancu de Hunedoara Magistratului Bra╚Öovului ╚Öi eviden╚Ťiaz─â aspecte privind dezvoltarea urban─â (deschiderea unei c─âm─âri monetare ├«n Sighi╚Öoara), politica de ├«narmare (Bra╚Öovului i se cerea s─â furnizeze o cantitate de armament: pu╚Öti, bombarde, ghiulele, c─âru╚Ťe), dar ╚Öi detalii ale campaniei lui Iancu de Hunedoara ├«mpotriva turcilor ├«n anul 1444.

Alte documente din perioada medievală, aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale ale României, se pot consulta pe www.arhivamedievala.ro