Dezbatere Historia: Ștefan cel Mare, bătălia de la Vaslui și Europa | VIDEO jpeg

Dezbatere Historia: Ștefan cel Mare, bătălia de la Vaslui și Europa | VIDEO

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 15 ianuarie 2021

În ianuarie 1475, Ștefan cel Mare reușea să învingă în mlaștinile de la Podul Înalt, lângă Vaslui, oastea otomană trimisă împotriva sa de sultanul Mahomed al II-lea, Cuceritorul Constantinopolului. 

Victoria lui Ștefan dă speranțe creștinătății că va putea întoarce sorții în confruntarea cu Imperiul Otoman și domnitorul moldovean este recunoscut ca un conducător capabil să transforme aceste speranțe în realitate. Lucrururile nu vor evolua conform așteptărilor din tabăra creștină, dar victoria lui Ștefan rămâne una dintre cele mai strălucitoare împotriva otomanilor. Pe ce s-a bazat Ștefan când a pornit conflictul cu puternicul Sultan? Care au fost consecințele victoriei în plan european și de ce nu au reușit europenii să consolideze ce s-a obținut la Vaslui?Cum a reușit Ștefan să rămână pe tron după înfrângerea din anul următor?

Discutăm despre toate acestea, la Dezbaterile Historia, cu Marius Diaconescu, profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea București și cu Andrei Pogăciaș, istoric, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniță, redactor-șef Historia.