Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Miracolul din Moldova  Cum a renăscut Armata Română? jpeg

Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Miracolul din Moldova. Cum a renăscut Armata Română?

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 7 aprilie 2017

La doar câteva luni de la intrarea în Primul Război Mondial, România se afla într-o situaţie dramatică, capitala ţării era ocupată, iar puterea de luptă a armatei era aproape anihilată. Dintre cei 505.000 de soldaţi şi ofiţeri ai armatelor de campanie mobilizaţi în august 1916, numai 194.945 (39%) s-au prezentat la unităţile din Moldova. Statul român era redus la 1 ianuarie 1917 la o treime din teritoriul său în regiunea mai puţin prosperă. 

Pe lângă locuitorii din Moldova, în zonă au venit refugiaţii din Oltenia, Muntenia, Bucureşti etc, dar şi peste un milion de soldaţii ruşi. Cazarea şi hrănirea tuturor acestora avea să fie o adevărată provocare pentru autorităţile române.

O sarcină extrem de dificilă în acele zile a fost reorganizarea şi refacerea armatei. Cum s-a reuşit refacerea şi reorganizarea armatei române în acele vremuri? Ce facori au fost decisivi în obţinerea victoriilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricii Manuel Stănescu, Dorin Stănescu, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă în direct, de la ora 11.00, de site-ul adevarul.ro.