Dezbatere «Historia» la Adevărul Live: Alexandru Averescu, între mit şi realitate / VIDEO jpeg

Dezbatere «Historia» la Adevărul Live: Alexandru Averescu, între mit şi realitate / VIDEO

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 5 octombrie 2018

”În toamna anului 1919, popularitatea lui Averescu ajunsese la apogeul ei. Printre ţărani, numele lui Averescu era pe toate buzele; în el se cristalizau nădejdile, numai de la el se aştepta minunea unui trai lipsit de griji şi de nevoi. Popularitatea lui era ceva mistic, ceva supranatural şi fel de fel de legende începuse să-şi facă drum în jurul acestui nou Mesia al neamului românesc”.

Acestea sunt cuvintele prin care Constantin Argetoianu descrie în memoriile sale imaginea lui Alexandru Averescu în anii ce au urmat Primului Război Mondial. Abiltiatea de care acesta a dat dovadă pe front, dar şi victoriile obţinute de armata română sub conducerea sa la Mărăşti şi Oituz au creat un adevărat mit în jurul persoanei generalului Averescu. Capitalul de popularitate s-a risipit însă foarte repede. A fost nevoie de trei mandate în fruntea guvernului şi de câteva promisiuni nerealizate pentru ca imaginea generalului să scadă exponenţial, faţă de momentul 1918. 

Cum şi-a condus Averescu soldaţii în Primul Război Mondial? Ce greşeli a făcut la guvernare? Cum este privit de istoriografie Alexandru Averescu? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde Manuel Stănescu, istoric militar, şi Ciprian Stoleru, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia”, şi transmisă de adevarul.ro.