Despre vieţile lui Mircea I al Ţării Româneşti jpeg

VIDEO // Dezbatere „Historia”: Încoronările la români. Misterul coroanelor domnitorilor

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 20 octombrie 2022

Acum o sută de ani, pe 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand și Regina Maria erau încoronați la Alba Iulia, într-o ceremonie fastuoasă, ca suverani ai României Mari. A fost singurul moment în care regii și reginele țării au fost încoronați și au purtat coroanele pe cap.

Întemeietorul dinastiei, Regele Carol I s-a opus unei ceremonii de încoronare, chiar dacă, coroana regală a fost făcută, după indicațiile sale, din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna. Dar domnitorii Țărilor Române au purtat, cu adevărat, coroanele de aur așa cum apar în picturile din biserici? De ce nu s-a păstrat niciuna dintre aceste coroane?

Discutăm despre toate acestea, la Dezbaterile Historia, cu istoricul Andrei Pogăciaş, într-un dialog moderat de Ion M.Ioniţă, redactor-șef Historia.

Află cum s-a desfășurat încoronarea de la Alba Iulia în numărul 40 al revistei Historia Special, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 28 septembrie - 25 noiembrie 2022, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!