Desfăşoară cimpanzeii ritualuri? jpeg

Desfăşoară cimpanzeii ritualuri?

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 8 martie 2016

Oamenii de ştiintă cred că anumite comportamente cum ar fi adunarea şi depozitarea unor pietre în copaci găunoşi ar putea reprezenta dovada unor ritualuri timpurii.

Încă din anii ’60, au fost documentate mai multe comportamente ritualice la cimpanzei:folosesc frunzele, pietrele sau crengile ca unelte, beţigaşele ca jucării şi aruncă cu pietre pentru a-şi etala puterea. Este însă posibil sa aibă şi activităţi care i-ar apropia de strămoşii noştri?

Un nou studiu publicat în Nature s-a ocupat de rutina animalelor din Guineea, Liberia şi Coasta de Fildeş, care aruncă regulat pietre în scorburile de copaci creând grămezi similare unor turnuleţe. Deşi nu înseamnă o dovadă clară a unui ritual, oamenii de ştiinţă cred că cimpanzeii ar putea ridica un fel de “altare” sub anumiţi copaci “sacri”. Triburile africane vestice fac asta, iar colecţiile de pietre se aseamană izbitor cu ce realizează primatele. Camerele video amplasate în habitatul din Guineea i-au surprins pe cimpanzei cum se apropiau de copaci şi azvârleau la baza lor pietre. Mulţi copaci din vest erau astfel marcaţi, în schimb în est activitatea era scăzută. În ultimii ani cercetătorii au mai observat comportamente cu conotaţii ritualice, cum ar fi un dans in ploaie sau o ceremonie bizară în faţa unor arbuşti care au luat foc.

Aspectul ritualic este însă doar o explicaţie posibilă. Poate fi vorba despre o delimitare teritorială, asemănătoare cu lovirea rădăcinilor copacilor, acustica scorburilor din copaci amplificând zgomotul ca şi în cazul azvârlirii pietrelor. Observaţiile proto-ritualice sunt foarte interesante, dar nu se ştie încă ce interpretare să li se ofere.

sursa:Smithsonian