Descoperirile arheologice schimbă proiectul parcării de la Universitate jpeg

Descoperirile arheologice schimbă proiectul parcării de la Universitate

📁 Istorie Urbană
Autor: Dorin Irimia
🗓️ 19 noiembrie 2010

Parcarea subterană de la Universitate va fi adaptată pentru ca vestigiile descoperite în timpul săpăturilor să nu fie distruse. Arheologii au descoperit resturi de clădiri şi de canalizare din secolele XVIII-XIX în timpul săpăturilor făcute pentru parcarea subterană de la Piaţa Universităţii ce urmează să fie construită în zona în care erau amplasate statuile lui Gheorghe Lazăr, Mihai Viteazu, Spiru Haret şi Heliade Rădulescu.

„Deocamdată nu ştim sigur despre ce clădire este vorba, pentru că suntem abia la începutul lucrărilor, dar se pare că este vorba de Academia Domnească <Sfântul Sava>-prima instituţie de învăţământ superior din Bucureşti“, a explicat omul care supraveghează săpăturile, arheologul Andrei Măgureanu.Ministerul Culturii decideEl a mai spus că atunci când se vor finaliza săpăturile arheologice, se va întocmi un raport care va fi înaintat Ministerului Culturii. „Se va face o comisie, iar specialiştii Ministerului vor decide cum se vor executa lucrările pentru parcare. Celmai probabil se va găsi o modalitate de a conserva şi acest sit arheologic. Cu siguranţă că se va continua proiectul, dar va fi adaptat pentru ca vestigiile sănu fie distruse“, a adăugat Măgureanu.  Directorul Direcţiei de Investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă, declara ieri că nimic nu va împiedica lucrările de la pasajul subteran de la Universitate, susţinând astfel, spusele arheologului.

Primăria Municipiului Bucureşti vrea să construiască la Piaţa Universităţii o parcare subterană de aproximativ 400 de locuri exact în zona în care se aflau statuile care îi reprezentau pe Mihai Viteazul, Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu şi Gheorghe Lazăr. Cel patru statui au fost mutate în parcul Izvor, dar vor fi mutate la locul lor după finalizarea lucrărilor.

Pentru parcarea de la Universitate a fost încheiat un contract de concesiune a lucrărilor publice cu consorţiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL şi Simex SA.

Foto:Arheologii nu pot spune cu exactitate când vor termina săpăturile din Piaţa Universităţii