Descoperirea epocal─â din Sarmizegetusa Regia: un templu dacic misterios iese la iveal─â dup─â dou─â milenii   jpeg

Descoperirea epocal─â din Sarmizegetusa Regia: un templu dacic misterios iese la iveal─â dup─â dou─â milenii

­čôü Antichitate
Autor: Daniel Guţă

Arheologii sunt convin┼či c─â au descoperit un nou templu dacic ├«n Sarmizegetusa Regia, dup─â mai mul┼úi ani de cercet─âri.

Un alt templu dacic a fost descoperit ├«n Sarmizegetusa Regia. Se afl─â pe terasa a IX-a, deasupra teraselor X ┼či XI ÔÇô unde sunt celelalte ┼čapte edificii de cult ale dacilor.

Arheologii au început în 2017 săpăturile care au dus la dezvelirea lui, însă în primele etape de cercetare au fost rezervaţi în a oferi detalii despre rolul construcţiei misterioase.

Acum, oamenii de ┼čtiin┼ú─â implica┼úi ├«n cercetarea Sarmizegetusei Regia se declar─â convin┼či c─â r─âm─â┼či┼úele scoase la iveal─â ├«n urma ultimelor cinci campanii arheologice sunt ale unui templu dacic, al c─ârui plan includea 60 de baze de calcar, unele dintre ele aflate in situ, dispuse pe cinci ┼čiruri a c├óte dou─âsprezece r├ónduri.

Mai mult, potrivit arheologului R─âzvan Mateescu, de la Muzeul Na┼úional de Istorie a Transilvaniei, edificiul din Sarmizegetusa Regia ar fi fost ridicat pe locul altei construc┼úii, mai vechi, care a fost distrus─â de foc. Resturile incendiate se g─âsesc pe suprafe┼úe mari ┼či au fost folosite ├«n structura templului ridicat ulterior.

ÔÇ×Vechiul edificiu a sf├ór┼čit printr-un incendiu, iar ├«n momentul ├«n care a fost cl─âdit al doilea edificiu, au fost luate resturile carbonizate ÔÇô o mare parte din inventarul (cum ├«l numim noi) vechiului templu ┼či au fost aduse c─âtre zonele periferice ale noului templu. Este o provocare pentru noi s─â recompunem din aceste resturi arhitectura templului din epoca anterioar─â. Cu privire la templul din ultima faz─â am ├«nceput s─â avem multe detalii planimetrice, iar ├«n urm─âtorii doi ÔÇô trei ani o s─â ne d─âm mult mai bine seama de acestaÔÇŁ, a precizat dr. R─âzvan Mateescu, coordonator al s─âp─âturilor arheologice din aceast─â var─â.

image

Sarmizegetusa Regia. Incinta sacră. Foto: ADEVĂRUL. Daniel Guţă.

Arheologii mai au nevoie de timp ┼či cercet─âri pentru a stabili limitele fostului templu dacic, ├«ns─â din primele date, suprafa┼úa acestuia este estimat─â la 350 de metri p─âtra┼úi. Planimetria sa ┼či modul ├«n care este orientat─â construc┼úia, aproape identic cu celelalte temple din Sarmizegetusa Regia, sunt indicii c─â este vorba de un loc sacru al dacilor. Un alt element care arat─â faptul c─â ruinele misterioase sunt ale unui edificiu de cult este faptul c─â se afl─â ├«n zona sacr─â ┼či spre el porne┼čte o ramifica┼úie din drumul antic pavat din Sarmizegetusa Regia: o alee format─â din pavaje de calcar, andezit ┼či gresie, materiale aduse de la zeci de kilometri distan┼ú─â. Ruinele a┼čez─ârii vor r─âm├óne ├«ngropate ├«n p├óm├ónt, pentru a fi conservate, ├«n a┼čteptarea viitoarelor campanii arheologice.

image

Piese antice descoperite în zona templului. Sarmizegetusa Regia. Foto: ADEVĂRUL. Daniel Guţă.

Sarmizegetusa Regia, cu cele opt temple ┼či sanctuare ale sale ├«nfiin┼úate ├«n Antichitate pe o suprafa┼ú─â mai mic─â de trei hectare este unul dintre locurile cu cea mai mare aglomerare de edificii de cult antice din Europa.

Rapoartele cercet─ârilor arheologice din 2017 - 2019

Rapoartele publicate p├ón─â ├«n prezent ├«n Cronica cercet─ârilor arheologice prezint─â rezultatele ale s─âp─âturilor efectuate de arheologi ├«n zona templului ├«n perioada 2017 ÔÇô 2019, f─âr─â a men┼úiona rolul acestuia.

ÔÇ×Prin coroborarea datelor recente ┼či a celor decurse din s─âp─âturile anterioare ob┼úinem planul unui edificiu care avea ├«n antichitate cel pu┼úin cinci ┼čiruri a c├óte 12 baze de coloane, cu precizarea c─â s─âp─âtura nu este finalizat─â, astfel c─â ├«n anii urm─âtori sunt posibile unele modific─âri (nu este exclus─â posibilitatea ca edificiul s─â aib─â dimensiuni mai mari). ├Än suprafe┼úele men┼úionate au fost aflate resturile unui pavaj din buc─â┼úi de mica┼čist care apar┼úinea tot edificiului prezentat acum ┼či, ├«n partea vestic─â, un strat consistent de arsur─â (el a fost observat ┼či ├«n suprafe┼úele din anii trecu┼úi, fiind de subliniat c─â are ├«n componen┼úa sa numeroase fragmente ceramice, semin┼úe carbonizate, obiecte din fier, bronz ┼či buc─â┼úi de tencuial─â, unele pictate; ele reprezint─â resturile unei construc┼úii ridicate pe terasa a IX-a ├«ntr-o prim─â faz─â)ÔÇŁ, se ar─âta ├«n raportul campaniei de cercetare din 2019.

ÔÇ×├Än campania din anul 2018 de la Gr─âdi┼čtea de Munte cercet─ârile arheologice au continuat pe terasa a IX-a, ├«n zona central─â a a┼čez─ârii. ├Än anul anterior s─âp─âturile de aici au avut rezultate importante, ├«ntre ele num─âr├óndu-se identificarea unui nou edificiu cu arhitectur─â monumental─â ┼či a unui segment de alee pavat─â. ├Änc─â de atunci s-a observat c─â planul construc┼úiei amintite include ┼čase baze de calcar, ├«ntre care cinci dispuse coliniar, ┼či un pavaj din buc─â┼úi de mica┼čist, bine p─âstrat pe unele por┼úiuniÔÇŁ, se ar─âta ├«n raportul campaniei de cercetare din 2018.

ÔÇ×O noutate important─â a campaniei recente const─â ├«n identificarea unui edificiu al c─ârui plan este marcat prin prezen┼úa a ┼čase elemente arhitectonice din calcar, cinci dintre ele fiind dispuse coliniar (distan┼úele dintre ele, m─âsurate din centru, oscileaz─â ├«n jurul valorii de 2,5 m). Al ┼časelea, reperat ├«n col┼úul sudic al suprafe┼úei SP IV, indic─â existen┼úa unui alt ┼čir, perpendicular pe aliniamentul men┼úionat (pl. IV). S-a observat c─â bazele din calcar erau amplasate ├«n gropi special s─âpate ├«n st├ónc─â ┼či c─â pentru fixarea lor s-a folosit lut amestecat cu sf─âr├óm─âtur─â de mica┼čistÔÇŁ, se ar─âta ├«n raportul campaniei de cercetare din 2018.

image

Sarmizegetusa Regia. ADEV─éRUL

Ce se ┼čtia despre templele din Sarmizegetusa Regia

├Än afara noii descoperiri, cercet─ârile arheologice au dus la dezvelirea a ┼čapte temple (dou─â circulare, cinci patrulatere) ├«n Sarmizegetusa Regia, pe dou─â mari terase: a X-a, respectiv a XI-a. Templul mare rotund a fost cercetat sistematic ├«n dou─â etape, ├«n intervalul 1921-1924 ┼či ├«n campaniile 1950-1951. Celelalte ┼čase temple au fost identificate ┼či dezvelite ├«n anii 50 ┼či 60. Ele sunt Templul patrulater mic, Templul patrulater mare, Templul mic rotund, Templul mare de andezit de pe terasa a X-a, Templul mare de calcar ┼či Templul mic de calcar.

ÔÇ×Din structura templelor a r─âmas doar o mic─â parte, ele fiind distruse ├«n cursul r─âzboaielor cu romanii. Totu┼či, elementele arhitectonice care s-au p─âstrat vorbesc de la sine despre o arhitectur─â religioas─â monumental─â, unic─â ├«n lumea dacic─â. Cele mai multe dintre temple erau prev─âzute cu baze (plinte) din calcar sau din andezit care sus┼úineau coloane din lemn. Templul mare de andezit de pe terasa a X-a urma s─â aib─â coloane din piatr─â, dar conflictele de la ├«nceputul secolului al II-lea p. Chr. au ├«mpiedicat terminarea sa. Tamburii de coloan─â aferen┼úi lui au r─âmas r─âsp├óndi┼úi ├«n diverse puncte ale zonei sacre sau au fost folosi┼úi pentru extinderea fortifica┼úieiÔÇŁ, informeaz─â site-ul cetati-dacice.ro, portalul oficial al ansamblului arheologic, coordonat de Muzeul Na┼úional de Istorie a Transilvaniei.

Potrivit unor istorici, cel mai important ritual religios, sacrificiul, se desf─â┼čura pe altarul de andezit de pe terasa a XI-a. ÔÇ×Soarele de andezitÔÇŁ, a┼ča cum a fost numit monumentul, a fost descoperit ├«n 1958 ┼či dezvelit complet ├«n campania din 1959.