Descoperire spectaculoasă în Egipt: cele mai vechi hieroglife monumentale / FOTO  jpeg

Descoperire spectaculoasă în Egipt: cele mai vechi hieroglife monumentale / FOTO

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia

Arheologii au descoperit cele mai vechi hieroglife monumentale cunoscute p├ón─â acum, cu o vechime de circa 5.200 de ani. Hieroglifele de mari dimensiuni sunt inscrip╚Ťionate pe st├óncile din apropierea statului egiptean El-Khawy.

ÔÇŁRecent descoperitul sit artistic de la El-Khawy conserv─â unele din cele mai timpurii ╚Öi mai mari semne din etapele de formare ale scrierii cu hieroglife ╚Öi furnizeaz─â dovezi privind modul ├«n care vechii egipteni au inventat sistemul lor unic de scriereÔÇŁ, a declarat John Darnell, profesor la Universitatea Yale, care a condus expedi╚Ťia ce a descoperit st├ónca inscrip╚Ťionat─â cu hieroglife.

Cele patru hieroglife au o ├«n─âl╚Ťime de circa 70 de centimetri ╚Öi au fost inscrip╚Ťionate ├«n jurul anului 3.250 ├«. Hr. Unul dintre semne prezint─â un cap de taur pe un par scurt, un simbol descoperit ╚Öi ├«n alte situri egiptene.

3 jpg jpeg

ÔÇŁCapul de taur pare s─â fie un simbol al puterii regale ├«n timpul perioadei de formare a statului egipteanÔÇŁ, a precizat Darnell, conform Agerpres.

Celelalte trei semne prezint─â dou─â berze, spate ├«n spate, cu o pas─âre ibis ├«ntre ele. Acest aranjament sugereaz─â c─â cele trei semne reprezint─â ÔÇŁo declara╚Ťie despre cosmos prin intermediul ciclului solarÔÇŁ, a explicat Darnell, not├ónd c─â aranjamente similare au fost descoperite ╚Öi ├«n alte situri egiptene.

Arheologii au descoperit ╚Öi o alt─â inscrip╚Ťie, care prezint─â de aceast─â dat─â o turm─â de elefan╚Ťi, realizat─â ├«ntre 4.000 ╚Öi 3.500 de ani ├«. Hr. Unul dintre elefan╚Ťii adul╚Ťi a fost desenat cu un pui de elefant ├«n interiorul corpului. ÔÇŁUn mod incredibil de rar de a reprezenta o femel─â gestant─âÔÇŁ, a precizat Darnell.

4 jpg jpeg

Foto: Ministerul Antichit─â╚Ťilor din Egipt