image

Descoperire revoluţionară în Spania. Ce făceau strămoşii noştri în urmă cu 3.000 de ani

📁 Antichitate
🗓️ 24 aprilie 2023

Oamenii foloseau droguri halucinogene în Spania în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, potrivit unor noi cercetări, citate de BBC.

Oamenii de ştiinţă spun că părul provenit dintr-un sit funerar din Menorca arată că civilizaţiile umane antice foloseau droguri derivate din plante şi arbuşti.  Se crede că aceasta este cea mai veche dovadă directă din Europa a consumului de droguri halucinogene de către oameni.

Prima dovadă stiintifica a faptului că oamenii preistorici si antici foloseau droguri

Cercetătorii au descoperit că acestea ar fi indus delir şi halucinaţii. Descoperirile, publicate în revista Scientific Reports, au arătat semne de activitate umană în peştera Es Càrritx, în partea de sud-vest a insulei Menorca.

Peştera adăposteşte peste 200 de morminte umane şi se crede că a servit ca loc ritual şi funerar timp de aproximativ 600 de ani, până în anul 800 î.Hr.

image

Cine foloseau drogurile si in ce scopuri?

Cercetătorii au descoperit că substanţele, care aveau potenţialul de a fi destul de puternice, este posibil să fi fost folosite ca parte a ritualurilor organizate în peşteră. Este posibil ca acestea să fi implicat şamani „care erau capabili să controleze efectele secundare ale drogurilor vegetale”.

image

Analiza încuietorilor, care au fost vopsite în roşu în timpul ritualurilor antice şi care ar fi putut proveni de la mai multe persoane, a detectat trei substanţe psihoactive. Pe lângă atropină şi scopolamină, care induc halucinaţii, oamenii de ştiinţă au găsit efedrină, care stimulează energia şi vigilenţa.

image

De asemenea, cercetătorii au observat că în peşteră au fost găsite recipiente cu motive spiralate sculptate pe capace. Unii cercetători, potrivit raportului, au considerat că acestea reprezintă „stările modificate de conştiinţă” ale unei persoane aflate sub influenţa halucinogenelor.

Dovezile anterioare privind consumul de droguri în preistorie în Europa se bazau pe dovezi indirecte, cum ar fi apariţia plantelor de droguri în reprezentările artistice.