Descoperire istoric─â cu o vechime de 2000 de ani! Ce au scos la lumin─â arheologii jpeg

Descoperire istoric─â cu o vechime de 2000 de ani! Ce au scos la lumin─â arheologii

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Un cimitir roman cu o vechime de 2.000 de ani ┼či care include cel pu┼úin 20 de morminte bogat ornamentate a fost descoperit ├«n apropiere de linia ┼ú─ârmului din nordul F├ó┼čiei Gaza ┼či reprezint─â cea mai important─â descoperire local─â din ultimul deceniu, potrivit ministrului antichit─â┼úilor, informeaz─â Reuters.

F├ó┼čia Gaza, important centru comercial pe parcursul mai multor civiliza┼úii, ├«nc─â de pe vremea egiptenilor ┼či a filistenilor evoca┼úi ├«n Biblie, continu├ónd cu perioada Imperiului Roman ┼či a cruciadelor, este un teritoriu bogat ├«n antichit─â┼úi.

Ruinele descoperite ├«n acest teritoriu includ urmele unui asediu condus de Alexandru cel Mare, precum ┼či ale unei invazii mongole.

Până acum, în noul sit arheologic au fost localizate 20 de morminte romane, iar echipa de cercetători preconizează să dezgroape 80 în total în perimetrul de 50 de metri pătraţi al cimitirului. Doar două dintre morminte au fost deschise, unul conţinând oseminte, iar celălalt vase din argilă.

Av├ónd ├«n vedere forma ┼či decora┼úiunile relativ bogate, mormintele au apar┼úinut probabil unor \"\"persoane cu rang ├«nalt\"\" din Imperiul Roman ├«n timpul primului secol din era noastr─â, a spus Jamal Abu Rida, director-general al Ministerului Turismului ┼či Antichit─â┼úilor din Gaza.

Spre deosebire de mormintele musulmane care dateaz─â din perioade ulterioare ┼či care sunt orientate de la nord spre sud, mormintele romane sunt a┼čezate de la est spre vest, a precizat acela┼či oficial.

"Am făcut numeroase descoperiri până acum, însă aceasta este cea mai importantă descoperire arheologică din ultimii 10 ani", a mai spus Abu Rida.

image

Accesul ├«n zon─â este restric┼úionat pentru jurnali┼čti ┼či publicul general p├ón─â c├ónd situl nu va fi organizat ┼či preg─âtit corespunz─âtor pentru vizitatori, a mai precizat ministerul.

Situl, supravegheat de o echip─â de exper┼úi francezi, a fost descoperit de o echip─â de constructori care lucrau la un proiect reziden┼úial cu finan┼úare egiptean─â. Lucr─âtorii au sistat s─âp─âturile c├ónd au dezgropat pietre vechi, de mari dimensiuni, ┼či au chemat arheologii.

F├ó┼čia Gaza este controlat─â de mi┼čcarea islamist─â palestinian─â Hamas, care s-a confruntat cu Israelul ├«n patru conflicte armate din 2008.

R─âzboiul a subminat economia local─â, iar autorit─â┼úile locale angajeaz─â de obicei companii interna┼úionale pentru a ajuta la lucr─ârile de excavare ┼či conservare a descoperirilor arheologice, a mai spus Abu Rida.