Descoperire inedită: rămășițe umane vechi de 2500 de ani, acoperite cu canabis jpeg

Descoperire inedită: rămășițe umane vechi de 2500 de ani, acoperite cu canabis

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 10 octombrie 2016

Arheologii chinezi au descoperit un schelet datând de acum 2500 de ani acoperit cu canabis. Descoperirea a fost făcută în cimitirul Jiayi din Turpan, unde se află circa 240 de morminte antice.

Plantele de canabis, în număr de 13, erau așezate pe pieptul scheletului într-o manieră care sugerează un scop ritualic-medicinal, spun specialiștii. Bărbatul a fost depus pe un pat de lemn cu o pernă de stuf sub cap, iar plantele de canabis au fost plasate în diagonală deasupra pieptului, cu rădăcinele grupate și așezate mai jos de pelvis.

Rămășițele umane, dar și plantele au fost datate prin metoda datării cu radiocarbon, indicând faptul că înmormântarea a avut loc în urmă cu 2800-2400 de ani. 

Este primul caz în care planta de canabis e folosită ca acoperământ al corpului la înhumare. Examinând plantele, cercetătorii au ajuns la concluzia că erau proaspete, fiind culese chiar înainte de înmormântare. Asta înseamnă că ele erau cultivate pe plan local.

Descoperirea confirmă teorii mai vechi ale specialiștilor, anume că planta era folosită ritualic în Eurasia centrală încă din preistorie, de la sfârșitul Epocii Bronzului – începutul Epocii Fierului.