Descoperire extraordinară: flotă fantomă de pe fundul Mării Negre! 40 de corăbii vechi de sute de ani, în stare aproape intactă jpeg

Descoperire extraordinară: flotă fantomă de pe fundul Mării Negre! 40 de corăbii vechi de sute de ani, în stare aproape intactă

Peste 40 de nave care provin din perioada Imperiului Bizantin ╚Öi cea a Imperiului Otoman au fost descoperite de oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«n partea inferioar─â a M─ârii Negre, cunoscut─â drept ÔÇ×zona moart─âÔÇŁ, noteaz─â Daily Mail.

Proiectul cercet─âtorilor de la Universitatea Southampton are ca scop analizarea arheologiei maritime din Marea Negre. Astfel, ├«n timp ce aparatura de ultim─â tehnologie folosit─â de oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â scana ad├óncurile m─ârii, la 1.800 de metri, au fost descoperite, din ├«nt├ómplare, zeci de nave din perioada otoman─â ╚Öi bizantin─â, a c─âror stare este aproape intact─â. 

ÔÇ×Descoperirea epavelor, ├«n timpul misiunilor de cercetare, reprezint─â o mare surpriz─â pentru noi ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, o realizare fascinant─â. Acestea sunt ├«ntr-o stare remarcabil─â, datorit─â lipsei de oxigen care apare la o ad├óncime de peste 150 de metri. Prin folosirea tehnicii de ├«nregistrare 3D, am reu╚Öit s─â realiz─âm o serie de imagini remarcabile. P├ón─â ├«n prezent, nimeni nu a reu╚Öit s─â surprind─â imagini cu epavele la o asemenea ad├óncimeÔÇŁ, a precizat coordonatorul echipei de la Universitatea Southampton, profesorul Jon Adams.

Astfel, descoperirile cercet─âtorilor confirm─â b─ânuielile arheologilor privind existen╚Ťa unor ÔÇ×cimitire acvaticeÔÇŁ pentru nave, ├«n ÔÇ×zona moart─âÔÇŁ a M─ârii Negre. Mai mult de at├ót, ofer─â noi indicii despre comunit─â╚Ťile care au locuit pe coasta M─ârii Negre.

39a9152600000578 3866452 image a 45 1477302710407 jpg jpeg

Potrivit sursei citate, ├«n Grecia ╚Öi ├«n Roma antic─â, c├ót ╚Öi ├«n perioada Imperiului Bizantin, Marea Neagr─â era punctul central pentru majoritatea activivt─â╚Ťilor coloniale ╚Öi comericale. Dup─â ce, ├«n 1453, otomanii au ocupat Constantinopolul ╚Öi i-au schimbat numele ├«n Istanbul, Marea Neagr─â a fost ├«nchis─â comer╚Ťului exern. Marea Neagr─â a redevenit accesibil─â comer╚Ťului extern dup─â aproximativ 400 de ani, prin semnarea Tratatului de la Paris, ├«n 1856.

39a9152200000578 3866452 image a 39 1477302518471 jpg jpeg

Vast─â opera╚Ťiune de scanare a zonei de ad├óncime din Marea Neagr─â

Pentru scanarea zonei inferioare a M─ârii Negre, echipa de cercetare folose╚Öte aparatur─â de ultim─â genera╚Ťie. Unul dintre dispozitive este optimizat pentru a realiza fotografii 3D la rezolu╚Ťii ├«nalte, ├«n timp ce cel─âlalt scaneaz─â ad├óncimile m─ârii, folosind lumini, camere HD ╚Öi un scanner cu laser. P├ón─â ├«n prezent, dispozitivele au acoperit o suprafa╚Ť─â de 1.250 de kilometri.

ÔÇ×Suntem ner─âbd─âtori s─â r─âspundem unor ├«ntreb─âri incomode privind momentul ├«n care nivelul apelor a crescut, rapiditatea cu care s-a produs acest fenomen ╚Öi efectele pe care le-a avut asupra popula╚Ťiilor care tr─âiau pe coasta bulgar─â a M─ârii Negre. Principalul obiectiv este s─â cre─âm o rconstruc╚Ťie a zonei M─ârii Negre din perioada preistoric─âÔÇŁ, a mai spus profesorul Jon Adams.