Descoperire arheologic─â ÔÇô ruine vechi de peste 300 de ani g─âsite ├«n curtea Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti jpeg

Descoperire arheologic─â ÔÇô ruine vechi de peste 300 de ani g─âsite ├«n curtea Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti

S─âp─âturile arheologice desf─â╚Öurate ├«n aceast─â perioad─â ├«n curtea cl─âdirii Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, Bulevardul Regina Elisabeta, imobil ├«nscris pe lista monumentelor istorice de importan╚Ť─â na╚Ťional─â, au scos la lumin─â mai multe r─âm─â╚Öi╚Ťe ale fostei Academii Domne╚Öti de la ,,Sf. SavaÔÇŁ. 

Arheologii de la Muzeul Municipiului Bucure╚Öti ╚Öi de la Institutul de Arheologie ÔÇ×Vasile P├órvanÔÇŁ, implica╚Ťi ├«n s─âp─âturile din curtea Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, asista╚Ťi de cadrele didactice de specialitate de la Facultatea de Istorie, au descoperit ziduri vechi de peste 300 de ani, care au apar╚Ťinut vechii Academii Domne╚Öti de la ,,Sf. SavaÔÇŁ. Aceasta este prima ╚Öcoal─â de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior din ╚Üara Rom├óneasc─â, ├«nfiin╚Ťat─â de Constantin Br├óncoveanu la 1694. 

Totodat─â, speciali╚Ötii au descoperit ziduri ale vechii cl─âdiri a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, ├«nfiin╚Ťat─â de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 1864 ╚Öi construit─â sub ├«ndrumarea arhitectului Alexandru Or─âscu. Ruinele vechii Universit─â╚Ťi, dezv─âluite acum, sunt rezultatul afect─ârii cl─âdirii de bombardamentele din Al Doilea R─âzboi Mondial care au determinat demolarea unei p─âr╚Ťi a imobilului ├«n anii ÔÇÖ50 ai secolului trecut.

ruine jpg jpeg

Descoperirile din curtea interioar─â a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti se integreaz─â ├«n cadrul mai larg al cercet─ârilor arheologice efectuate de Muzeul Municipiului Bucure┼čti ╚Öi Institutul de Arheologie ,,Vasile P├órvanÔÇŁ ├«ncep├ónd cu anul 2011 pe locul unde ast─âzi se g─âse╚Öte parcarea subteran─â din Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii. S─âp─âturile au scos atunci la lumin─â ruinele Ansamblului M─ân─âstiresc ,,Sf├óntul SavaÔÇŁ, compus din Biserica ,,Sf. SavaÔÇŁ, ctitorit─â de Constantin Br├óncoveanu la 1709, dar ╚Öi o parte din cl─âdirile adiacente Academiei Domne╚Öti.