Descoperire arheologică în Prahova  Un vas celtic, vechi de 2 500 de ani, a fost confundat inițial cu un tun jpeg

Descoperire arheologică în Prahova. Un vas celtic, vechi de 2.500 de ani, a fost confundat inițial cu un tun

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 8 februarie 2022

O descoperire arheologică a unei piese veche de peste 2.500 de ani, în zona Slănicului, a fost anunțată de ziarul Observatorul Prahovean.

Un grup de căutători de vestigii istorice au găsit îngropat un vas celtic pe care au reușit să îl scoată la suprafață aproape intact. Cinci ore au durat săpăturile, timp în care, prin videoconferință, cei cinci slăniceni au colaborat permanent cu reprezentanți ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Inițial, grupul de căutători a crezut că este vorba despre un tun, date fiind semnalele puternice pe care le transmiteau detectoarele.

„S-a săpat la o adâncime de un metru și jumătate. Am reușit să îl scoatem aproape intact. Doar fundul vasului era dezlipit. Am muncit patru bărbați să îl ridicăm, greutatea acestuia fiind de aproximativ 40 de kilograme. Vasul are formă conică, 65 de centimetri diametrul gurii și 70 de centimetri înălțime. Este o descoperire unică în zona noastră, dată fiind vechimea, dar și faptul că este de proveniență celtică”, a spus Cătălin Sandu, bărbatul care a făcut descoperirea.

Obiectul este confecționat din bronz nituit și, potrivit specialiștilor, este un vas în care erau transportate, acum circa 2500 de ani, podoabe, bijuterii, monede și alte obiecte de valoare.