Descoperire arheologică importantă pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva: ”E cea mai mare necropolă a acestui grup”
Sute de locuinţe, zeci de morminte, vase de lut şi râşniţe de piatră din secolul al XIII-lea î.e.n au fost descoperite de arheologi pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva, scrie tion.ro.
Cele 50 de morminte dezgropate în satul Păru reprezintă cea mai mare necropolă din epoca bronzului descoperită până acum, scrie sursa citată. Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi condusă de prof. dr. Florin Draşovean.
Cele şase situri arheologice din judeţul Timiş au fost descoperite în vara anului trecut, în cadrul unor cercetări preventive pe tronsonul autostrăzii Lugoj-Deva (pe segmentul Belinţ-Traian Vuia), însă abia acum a fost dat publicităţii raportul legat de aceste descoperiri.
"Printre cele mai importante situri este cel descoperit în localitatea Păru, datat prin metode clasice în secolele XIII-XII i.e.n. Au fost cercetate peste 500 de complexe arheologice, gropi ale unor locuinţe, precum şi peste 50 de morminte de incineraţie, aceasta fiind, până în acest moment, cea mai mare necropolă a acestui grup cultural", a declarat dr. Draşovean.
Profesorul spune că mormintele descoperite la Păru oferă indicii preţioase despre ritualul funerar de la sfârşitul epocii bronzului din nord-estul Banatului. "S-a constatat că defuncţii erau depuşi pe un rug funerar, pe care erau arse şi obiectele din trusoul funerar, din care făceau parte o masă-altar din lut pe care se aduceau ofrandele funerare, râşniţe din piatră, precum şi diferite vase din lut care erau folosite pentru banchetul funebru", a mai spus dr. Draşovean.
Sursa citată scrie că, în prezent, descoperirile arheologice de pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva sunt analizate de specialiştii de la Muzeul Banatului.
Sursa:www.gandul.info