Decernarea Premiului Nobel pentru Literatură ar putea fi suspendată în 2018 jpeg

Decernarea Premiului Nobel pentru Literatură ar putea fi suspendată în 2018

Academia Suedeză ar putea să nu mai acorde Premiul Nobel pentru Literatură anul acesta. Sara Stridsberg este al șaselea membru al forului care și-a anunțat demisia, după ce Academia Suedeză a ajuns în centrul unui scandal privind agresiuni sexuale. În prezent, zece membrii sunt acum activi din cei 18 câți avea Academia.

”Academia Suedeză informează că Sara Stridsberg a anunțat pe 27 aprilie că dorește să își părăsească misiunea ca membru”, se arată într-un comunicat al instituției.

Anul trecut, în noiembrie, ziarul suedez Dagens Nyheter a publicat mărturiile a 18 femei care au declarat că au fost hărțuite sexual de Jean-Claude Arnault, o personalitate influentă a culturii și soțul Katarinei Frostenson, scriitoare și membră a Academiei, relatează Adevărul.

Academia Suedeză s-a adresat biroului de avocatură Hammarskiöld & Co pentru a investiga învinuirile de hărțuire sexuală, potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni.

„Investigația a dezvăluit comportament inacceptabil într-o formă nedorită intim care a avut loc într-adevăr, însă vestea nu a fost transmisă în Academie. Academia nu a știut nimic în legătură cu ceea ce ar putea fi descris ca abuz sexual.... Reputația Premiului Nobel pentru Literatură a avut mult de suferit în urma scandalului din jurul Academiei”, informează comunicatul, în contextul în care au fost făcute speculații că premiul nu s-ar mai acorda anul acesta.

Regulamentul forului prevede ca cei 18 membrii ai Academiei să fie înlocuiți doar după moartea lor, însă regele Carl Gustaf a anunțat săptămâna trecută că ar putea schimba regulile pentru a permite acceptarea de noi membri.