De ce se pr─âbu┼česc monumentele   patrimoniu ├«n Capital─â jpeg

De ce se pr─âbu┼česc monumentele - patrimoniu ├«n Capital─â

Moara lui Assan, care are aproximativ 150 de ani vechime, a r─âmas f─âr─â un perete ┼či o mare parte din acoperi┼č care s-au pr─âbu┼čit ├«n acest weekend. Autorit─â┼úile ├«┼či paseaz─â responsabilitatea de la una la alta.

Moara lui Assan are o vechime de 150 de ani ┼či este ├«ntr-o faz─â avansat─â de degradare. ├Än─âuntru primei mori cu aburi ridicat─â ├«n Rom├ónia locuiau, de obicei, mai mul┼úi oameni ai str─âzii. Astfel, din cauza vechimii ┼či a fazei avansate de degradare, elemente din acoperi┼čul cl─âdirii au cedat, ceea ce a dus ┼či la pr─âbu┼čirea peretelui de aproximativ 300 de metri p─âtra┼úi.

S-a pr─âbu┼čit din cauza ho┼úilor

Moara lui Assan este clasificat─â de Ministerul Culturii ┼či Cultului ca monument istoric de clasa A ┼či face parte din patrimoniu industrial. Situa┼úia juridic─â a cl─âdirii nu este cert─â ├«nc─â, pentru c─â, deocamdat─â, nu se cunoa┼čte proprietarul.

ÔÇ×├Än aceast─â situa┼úie, conform legii, obliga┼úia de a asigura paza monumentului istoric ├«i revine Prim─âriei Capitalei p├ón─â c├ónd se va stabili un proprietar. Cel care va de┼úine dreptul de proprietate asupra Morii lui Assan va trebui s─â pl─âteasc─â institu┼úiei resursele financiare alocate pentru fabric─âÔÇť, a explicat Nicu┼čor Dan, pre┼čedintele Asocia┼úiei ÔÇ×Salva┼úi Bucure┼čtiulÔÇť. 

CLICK  pentru mai multe imagini cu Moara lui Assan!

ÔÇ×Moara lui Assan se afl─â ├«ntr-un litigiu de proprietate ├«ntre dou─â societ─â┼úi. Acest litigiu a ├«nceput dup─â ce noi am sesizat Poli┼úia c─â proprietarul monumentului istoric din zona Obor nu este cunoscut ┼či astfel, cl─âdirea nu este protejat─âÔÇť, a spus ┼či Adrian Cr─âciunescu, lector ├«n cadrul Universit─â┼úii de Arhitectur─â ┼či Urbanism ÔÇ×Ion MincuÔÇť ┼či totodat─â, membru al Asocia┼úiei pentru Arheologie Industrial─â.

"Prim─âria Sectorului 2 ar putea s─â fac─â ni┼čte sesiz─âri, ├«ns─â, ├«n principal, proprietarii sunt responsabili", a declarat Gheorghe P─âtra┼čcu, arhitectul-┼čef al Capitalei.

O alt─â ipotez─â luat─â ├«n calcul de echipajele ISU este aceea c─â pr─âbu┼čirea s-ar fi produs ├«n urma furturilor de material din cl─âdire, care au afectat ┼či mai mult structura de rezisten┼ú─â. Un t├ón─âr de aproximativ 27 de ani a decedat, ├«n urm─â cu un an, c├ónd ├«ncerca s─â fure materiale din incinta fabricii. Potrivit oamenilor legii, ├«n fiecare zi dispar din Moara lui Assan sute de kilograme de c─âr─âmid─â ┼či fier vechi.

2 59 jpg jpeg

Din fericire, nimeni nu a fost r─ânit sau afectat de pr─âbu┼čirea cl─âdirii, informeaz─â reprezentan┼úii ISU. ÔÇ×Potrivit martorilor din zon─â, nu a fost nimeni surprins sub d─âr├óm─âturiÔÇť, mai spune Ovidiu Pan─â. La fa┼úa locului s-au prezentat trei autospeciale de ap─â ┼či spum─â, o autospecial─â de descarcerare ┼či un echipaj de prim ajutor. Purt─âtorul de cuv├ónt al ISU mai spune c─â martorii nu au fost surprin┼či de pr─âbu┼čirea monumentului istoric, ci c─â se a┼čteptau ca acesta s─â cad─â.

Prima moară cu aburi din România

Cl─âdirea a fost construit─â ├«n anul 1853 de negustorii Gheorghe Assan ┼či Ioan Martinovici ┼či este prima moar─â cu aburi din Rom├ónia. Construc┼úia cl─âdirii a fost realizat─â cu constructori ┼či me┼čteri nem┼úi, iar materialele au fost adus din Viena, ├«ntruc├ót ├«n Rom├ónia nu exista o fabric─â de c─âr─âmid─â. Dup─â ce s-a desp─âr┼úit de partenerul s─âu, ├«n 1865, Gheorghe Assan a r─âmas singurul proprietar al fabricii.

Apoi, ├«n 1866, acesta a murit, l─âs├ónd-o la conducere pe so┼úia sa Alexandrina. ├Än 1884 preiau conducerea cei doi fii ai s─âi, Basile ┼či Gheorghe. Zece ani mai t├órziu, prin ├«nfin┼úarea unei noi sec┼úii de lacuri ┼či colori, moara m─âcina ├«n jur de 7 vagoane de gr├óu ├«n 24 de ore.

Moara lui Assan a fost na┼úionalizat─â de comuni┼čti ├«n iunie 1948. Astfel, fabrica a fost clasificat─â de Ministerul Culturii ┼či Cultelor ca monument istoric de valoare na┼úional─â.

Sursa:www.adevarul.ro