Cupa Sportiv─â la Oin─â ├«ntre institu╚Ťiile ╚Öcolare din Basarabia interbelic─â  jpeg

Cupa Sportiv─â la Oin─â ├«ntre institu╚Ťiile ╚Öcolare din Basarabia interbelic─â

­čôü Istoria Sportului
Autor: Redac╚Ťia

Muzeul Na┼úional de Istorie a Moldovei a publicat imagini inedite cu un trofeu sportiv ob╚Ťinut la un concurs inter╚Öcolar organizat de Comisia sportiv─â de oin─â ├«ntre institu╚Ťiile ╚Öcolare din Basarabia interbelic─â. Din p─âcate, nu au r─âmas ├«nregistrate ╚Öi institu╚Ťiile ╚Öcolare participante la concurs, ╚Öi nici locul organiz─ârii (posibil Chi╚Öin─âu) ÔÇô ╚Ötim doar c─â unul dintre participan┼úi s-a ales cu premiul II ╚Öi c─â evenimentul a avut loc pe 13 mai 1934.

Cupa oina Basarabia interbelica jpg jpeg

Jocul de oin─â (sau hoina) este practicat continuu ├«ncep├ónd din secolul al XIV-lea, conform cronicilor ╚Öi hrisoavelor timpului, fiind men╚Ťionat prima dat─â documentar la 1364, ├«n timpul domniei lui Vlaicu Vod─â. Jocul solicit─â calit─â╚Ťi sportive complexe (vitez─â bun─â de alergare, reflexe rapide ├«n mi╚Öc─ârile de autoap─ârare fa╚Ť─â de loviturile mingii, precizie ├«n aruncarea ╚Öi lovirea mingii cu un baston sau cu o b├ót─â). Jocul devine atractiv printre tinerii de la sate ┼či p─âtrunde ├«n programa ╚Öcolar─â prin intermediul lec╚Ťiilor de educa╚Ťie fizic─â. Prin Reforma ├Änv─â╚Ť─âm├óntului de la 1898, c├ót ╚Öi prin alte decizii ministeriale, ministrul ├Änv─â╚Ť─âm├óntului, Spiru Haret, introduce practicarea obligatorie a oinei ├«n ╚Öcolile de toate gradele ┼či decide totodat─â organizarea anual─â a concursurilor ╚Öcolare de oin─â. 

Acest text a ap─ârut ├«n num─ârul 220 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei ├«n perioada 27 mai-26 iunie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com

Cump─âr─â Acum

H 220 jpg jpeg