Cumpărătorul manuscriselor lui Cioran, adjudecate cu 405 000 de euro, le va dona statului român jpeg

Cumpărătorul manuscriselor lui Cioran, adjudecate cu 405.000 de euro, le va dona statului român

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Noémi Varga
🗓️ 8 aprilie 2011

Românul din Statele Unite ale Americii care a cumpărat documentele şi manuscrisele ce i-au aparţinut lui Emil Cioran, scoase ieri la licitaţie, la Paris, a anunţat că va dona întregul lot statului român.

George Brăiloiu, în vârstă de 42 de ani, a câştigat joi licitaţia de la Paris prin care s-au dat spre vânzare manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran. Românul stabilit în SUA a cumpărat lotul cu 405.000 de euro.

Instituţiile româneşti care au participat la licitaţie, Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR), nu au dispus de resurse financiare suficiente pentru a ataca oferta românului.

"A cumpărat tot cu 405.000 de euro, am pierdut totul", a declarat dezamăgită Mireille Radoi, directorul BCU, care a adăugat,   înainte de începerea licitaţiei, că "exista zvonul că un cetăţean american ar vrea să le ia pe toate". "S-a licitat mult mai mult decât ne aşteptam. Toţi cei care reuşiseră să achiziţioneze ceva au pierdut la final. A fost mult peste posibilităţile noastre", au adăugat surse din TVR, citate de Mediafax.

image

Spre surprinderea oficialilor români,  George Brăiloiu (foto), admirator al lui Cioran, a declarat pentru ProTV că a cumpărat documentele şi manuscrisele filosofului pentru ca a vrut ca acestea să "se întoarcă acasă şi să facă parte din patrimoniul naţional". Brăiloiu a precizat că donaţia se va face peste câteva luni, după ce avocaţii lui vor discuta cu reprezentanţii Academiei Române şi cu cei ai BCU. 

George Brăiloiu, avocat şi broker în SUA, deţine compania KDF Energy prin care a cumpărat lotul de documente. Românul se ocupă cu vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, activitate prin care, în 2009, a reuşit să-şi crească afacerile de o sută de ori, de la 1 la 100 de milioane de euro, relatează Business Magazin.

image
image

Vezi aici mai multe documente, manuscrise si scrisori ale lui Emil Cioran scoase la licitatia din Paris

Printre manuscrisele şi documentele lui Cioran scoase joi la licitaţie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, s-au numărat:

Caiete manuscrise-Jansenismul, "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Schimbarea la faţă a României", cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, abonamente de tren, fişe de lectură. Manuscrise semnate de Cioran se găsesc foarte rar pe piaţă, evenimentul de joi fiind extrem de important întrucât este pentru prima dată când sunt scoase la licitaţie atât de multe documente de o atât de mare calitate.

Despre Cioran

image

Emil Cioran s-a născut la 8 aprilie 1911 în satul Răşinari, judeţul Sibiu. Prima lui carte apărută, în 1934, în România, a fost "Pe culmile disperării".

În 1937, Emil Cioran pleacă în Franţa, cu o bursă a Institutului Francez din Bucureşti. După o scurtă întoarcere în ţară (două luni) în 1940, el părăseşte pentru totdeauna România şi se stabileşte la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai în limba franceză.

A trăit mult timp retras şi a murit în 1995. În schimb, a cultivat darul conversaţiei cu numeroşii săi prieteni (Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Barbu Fundoianu, Samuel Beckett, Henri Michaux). Cioran a întreţinut o vastă corespondenţă, dezvăluindu-se ca un remarcabil autor epistolar.