Cumpărătorul manuscriselor lui Cioran, adjudecate cu 405 000 de euro, le va dona statului român jpeg

Cumpărătorul manuscriselor lui Cioran, adjudecate cu 405.000 de euro, le va dona statului român

Rom├ónul din Statele Unite ale Americii care a cump─ârat documentele ┼či manuscrisele ce i-au apar┼úinut lui Emil Cioran, scoase ieri la licita┼úie, la Paris, a anun┼úat c─â va dona ├«ntregul lot statului rom├ón.

George Br─âiloiu, ├«n v├órst─â de 42 de ani, a c├ó┼čtigat joi licita┼úia de la Paris prin care s-au dat spre v├ónzare manuscrisele ┼či documentele lui Emil Cioran. Rom├ónul stabilit ├«n SUA a cump─ârat lotul cu 405.000 de euro.

Institu┼úiile rom├óne┼čti care au participat la licita┼úie, Biblioteca Central─â Universitar─â (BCU) ┼či Televiziunea Rom├ón─â (TVR), nu au dispus de resurse financiare suficiente pentru a ataca oferta rom├ónului.

"A cump─ârat tot cu 405.000 de euro, am pierdut totul", a declarat dezam─âgit─â Mireille Radoi, directorul BCU, care a ad─âugat,   ├«nainte de ├«nceperea licita┼úiei, c─â "exista zvonul c─â un cet─â┼úean american ar vrea s─â le ia pe toate". "S-a licitat mult mai mult dec├ót ne a┼čteptam. To┼úi cei care reu┼čiser─â s─â achizi┼úioneze ceva au pierdut la final. A fost mult peste posibilit─â┼úile noastre", au ad─âugat surse din TVR, citate de Mediafax.

image

Spre surprinderea oficialilor rom├óni,  George Br─âiloiu (foto), admirator al lui Cioran, a declarat pentru ProTV c─â a cump─ârat documentele ┼či manuscrisele filosofului pentru ca a vrut ca acestea s─â "se ├«ntoarc─â acas─â ┼či s─â fac─â parte din patrimoniul na┼úional". Br─âiloiu a precizat c─â dona┼úia se va face peste c├óteva luni, dup─â ce avoca┼úii lui vor discuta cu reprezentan┼úii Academiei Rom├óne ┼či cu cei ai BCU. 

George Br─âiloiu, avocat ┼či broker ├«n SUA, de┼úine compania KDF Energy prin care a cump─ârat lotul de documente. Rom├ónul se ocup─â cu v├ónzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de ser─â, activitate prin care, ├«n 2009, a reu┼čit s─â-┼či creasc─â afacerile de o sut─â de ori, de la 1 la 100 de milioane de euro, relateaz─â Business Magazin.

image
image

Vezi aici mai multe documente, manuscrise si scrisori ale lui Emil Cioran scoase la licitatia din Paris

Printre manuscrisele ┼či documentele lui Cioran scoase joi la licita┼úie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, s-au num─ârat:

Caiete manuscrise-Jansenismul, "Pamflet ┼či pamfletar", "Considera┼úiuni asupra problemei cuno┼čtin┼úei la Kant", "Schimbarea la fa┼ú─â a Rom├óniei", c─âr┼úi po┼čtale ┼či scrisori adresate p─ârin┼úilor ┼či altor rude, diploma de bacalaureat, datat─â 5 octombrie 1928, diploma de licen┼ú─â ├«n filosofie ┼či litere, datat─â 23 iunie 1932, abonamente de tren, fi┼če de lectur─â. Manuscrise semnate de Cioran se g─âsesc foarte rar pe pia┼ú─â, evenimentul de joi fiind extrem de important ├«ntruc├ót este pentru prima dat─â c├ónd sunt scoase la licita┼úie at├ót de multe documente de o at├ót de mare calitate.

Despre Cioran

image

Emil Cioran s-a n─âscut la 8 aprilie 1911 ├«n satul R─â┼činari, jude┼úul Sibiu. Prima lui carte ap─ârut─â, ├«n 1934, ├«n Rom├ónia, a fost "Pe culmile disper─ârii".

├Än 1937, Emil Cioran pleac─â ├«n Fran┼úa, cu o burs─â a Institutului Francez din Bucure┼čti. Dup─â o scurt─â ├«ntoarcere ├«n ┼úar─â (dou─â luni) ├«n 1940, el p─âr─âse┼čte pentru totdeauna Rom├ónia ┼či se stabile┼čte la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai ├«n limba francez─â.

A tr─âit mult timp retras ┼či a murit ├«n 1995. ├Än schimb, a cultivat darul conversa┼úiei cu numero┼čii s─âi prieteni (Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Barbu Fundoianu, Samuel Beckett, Henri Michaux). Cioran a ├«ntre┼úinut o vast─â coresponden┼ú─â, dezv─âluindu-se ca un remarcabil autor epistolar.