Cum suna muzica oamenilor din paleolitic? Prima înregistrare a unui instrument vechi de 18 000 de ani | AUDIO jpeg

Cum suna muzica oamenilor din paleolitic? Prima înregistrare a unui instrument vechi de 18.000 de ani | AUDIO

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Un instrument muzical de suflat vechi de 18.000 de ani, g─âsit ├«ntr-o pe╚Öter─â din Pirinei, a fost folosit de un muzician ├«ntr-un experiment pentru a reda sunetele muzicii din paleolitic, relateaz─â Science Advances. 

Pe╚Ötera Marsoulas din Pirinei, departamentul Haute-Garonne, Fran╚Ťa, a fost descoperit─â ├«n 1897 ╚Öi apoi studiat─â atent p├ón─â ├«n zilele noastre datorit─â numeroaselor picturi din epoca paleolitic─â g─âsite ├«n─âuntru.

O cochilie de melc spiralat descoperit─â ├«n 1931 a suscitat mult mai pu╚Ťin interes, cercet─âtorii consider├ónd c─â nu prezenta nicio urm─â c─â ar fi fost folosit─â ├«n vreun fel de locuitorii pe╚Öterii. Obiectul a r─âmas ├«n sertarele Muzeului de Istorie Natural─â din Toulouse p├ón─â c├ónd observa╚Ťii recente au dus la concluzia c─â, de fapt, cochilia a suferit interven╚Ťia omului fiind transformat─â ├«ntr-un instrument muzical.

Foto: ┬ę Science Advances / Carole Fritz et al. 2021

F1 large jpg jpeg

Cochilia apar╚Ťine unui exemplar mare de melc marin din specia Charonia lampas ce tr─âie╚Öte ╚Öi ast─âzi pe coastele Atlanticului ╚Öi ├«n zona M─ârii Nordului. Modelul 3D rezultat ├«n urma scan─ârii a eviden╚Ťiat c─â v├órful cochiliei a fost t─âiat pentru a permite circula╚Ťia aerului suflat. Alte modific─âri interne au fost observate, de asemenea ╚Öi la exterior. Urme de pigment ro╚Öu au ar─ât─â c─â obiectul a fost decorat ├«n stiul picturilor de animale de pe pere╚Ťii pe╚Öterii.

În toată lumea, cochiliile spiralate au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca instrumente muzicale răspândite în Europa, India, Oceania, Noua Zeelandă, Japonia. În zona mediteraneeană , cele mai vechi cochilii descoperite datează din epoca Greciei Antice.

├Än context preistoric, cochilia din Marsoulas este unic─â la nivel european ╚Öi poate chiar la nivel mondial. Obiectul are valen╚Ťe multiple, este un instrument muzical, un obiect decorat de mare prestigiu ╚Öi un simbol al oceanului ╚Öi al contactelor la mare distan╚Ť─â. Dimensiunea muzical─â a obiectului dezv─âluie activit─â╚Ťile simbolice legate de pe╚Öterile pictate. Leg─âtura puternic─â dintre sunete ╚Öi imagini a avut cu siguran╚Ť─â o func╚Ťie social─â ╚Öi ritualic─â important─â. 

Foto: ┬ę Science Advances / Carole Fritz et al. 2021 / ilustra╚Ťie de Gilles Tosello

F3 large jpg jpeg

S─â ne imagin─âm un grup de oameni din paleolitic str├ón╚Öi la lumina p├ólp├óitoare a tor╚Ťelor, privind imaginile de animale ├«n mi╚Öcare de pe pere╚Ťi ├«n sunetele primelor instrumente muzicale.

Cercet─âtorii au mers mai departe ╚Öi au recreat aceste sunete. Un muzician a fost rugat s─â sufle ├«n cochilie cu mare precau╚Ťie pentru a nu distruge obiectul. De aceea, doar c├óteva note au fost emise ╚Öi ├«nregistrate ├«n condi╚Ťii speciale. Sunetele au fost produse ├«n maniera ├«n care ast─âzi se sufl─â la trombon sau la corn, iar rezultatele sunt uimitoare. 

┬Ě