Cum se va scrie istoria dup─â coronavirus?  jpeg

Cum se va scrie istoria dup─â coronavirus?

Lumea se confrunt─â cu cea mai grav─â provocare dup─â ├«ncheierea celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. Este afirma╚Ťia care se aude de cele mai multe ori atunci c├ónd se vorbe╚Öte despre amploarea crizei provocate de noul coronavirus. Epidemiologii s-au temut de foarte mult timp de izbucnirea unei asemenea pandemii, problema care s-a pus fiind nu ÔÇ×dac─âÔÇŁ, ci ÔÇ×c├óndÔÇŁ.

Istoria cunoa╚Öte numeroase crize, unele transform├óndu-se ├«n momente de inflexiune care schimb─â cursul evenimentelor. C├ót de mult se va schimba lumea noastr─â dup─â ├«ncheierea crizei medicale? ╚śi cum se va ├«ncheia ea? Realizarea unui vaccin ╚Öi descoperirea tratamentului specific ar rezolva lucrurile, dar nu se ╚Ötie c├ót va dura p├ón─â atunci.

Sau poate va trebui s─â g─âsim modalit─â╚Ťi de a tr─âi ├«mpreun─â cu coronavirusul, dac─â vaccinul sau tratamentele nu apar ├«ntr-un orizont rezonabil de timp. Vom relua lucrurile exact de unde le-am l─âsat? Vom continua s─â facem lucrurile ├«n acela╚Öi fel ca ├«naintea izbucnirii pandemiei, ca ╚Öi c├ónd nimic nu s-ar fi ├«nt├ómplat? Sau vom ├«ncerca s─â g─âsim solu╚Ťii pentru criza global─â ├«n care omenirea se afl─â?

Virusul este doar un aspect al problemei. Nu se ╚Ötie cum a ap─ârut, cum s-a transmis la om. Dar presiunea asupra mediului face probabil ca asemenea noi virusuri s─â apar─â din nou. Modific─ârile climatice pot ridica ╚Öi alte probleme, mult mai mari, ├«n scurt timp. Rupturile ╚Öi disfunc╚Ťiile economice venite ca efecte colaterale ale pandemiei pot deveni mult mai frecvente, aduc├ónd ╚Öi mai mult─â incertitudine ├«n societ─â╚Ťile noastre.

Dar virusul a produs ╚Öi un alt efect colateral, la care cei care au crezut c─â a venit prilejul pentru a re├«mp─âr╚Ťi puterea ╚Öi influen╚Ťa la nivel mondial nu s-au g├óndit. Criza s-a dovedit la fel pentru to╚Ťi. Virusul nu cunoa╚Öte grani╚Ťe, ideologii, propagand─â. Mari sau mici, din Asia p├ón─â ├«n America, virusul ├«i trateaz─â pe to╚Ťi la fel. ╚śi to╚Ťi suntem ├«n aceea╚Öi barc─â.

Rea╚Öezarea lumii, dup─â coronavirus, ar putea ├«nsemna nu altceva dec├ót acceptarea g├óndului c─â nu ne putem salva separat, ci numai cu toat─â barca. ╚śi ar fi o schimbare major─â.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 219 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu┼úie a presei ├«n perioada 22 aprilie - 20 mai 2020, dar ┼či ├«n format digital pe paydemic.com.

K4 and K1 Historia 219 aprilie 1500 jpg jpeg