Cum funcţionează sistemul antirachetă Iron Dome care protejează Israelul | VIDEO jpeg

Cum funcţionează sistemul antirachetă Iron Dome care protejează Israelul | VIDEO

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Viorica Marin
­čŚô´ŞĆ 12 mai 2021

Iron Dome este un sistem mobil de ap─ârare aerian─â, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries ┼či Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat ├«n America. Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filial─â a IAI. Israelul a ├«nceput s─â dezvolte sistemul ÔÇ×Iron DomeÔÇŁ ├«n 2007, cu finan┼úare masiv─â din Statele Unite, prima baterie mobil─â de interceptare fiind instalat─â ├«n sudul Israelului ├«n 2011, relateaz─â adevarul.ro.

Sistemul antirachet─â ÔÇ×Iron DomeÔÇŁ dispune de tehnologie de ultim─â genera┼úie, chiar inovatoare, put├ónd face fa┼ú─â simultan unor amenin┼ú─âri multiple, ├«n orice condi┼úii meteo. Conform For┼úelor Aeriene israeliene, rata medie de interceptare a sistemului antirachet─â este de peste 70 la sut─â. Din 2011, sistemul a tot fost modernizat.

Este conceput pentru a intercepta ┼či distruge rachete cu raz─â scurt─â de ac┼úiune, avioane f─âr─â pilot, mortiere ┼či rachete de croazier─â, lansate de la distan┼úe cuprinse ├«ntre 4 p├ón─â la 70 km de distan┼ú─â. O singur─â baterie a sistemului Iron Dome este format─â dintr-un radar ┼či o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu c├óte 20 de rachete.

ÔÇ×Radarul detecteaz─â lansarea unei rachete ┼či transmite informa┼úii Centrului de control, care calculeaz─â instantaneu traiectoria proiectilului. Dac─â loca┼úia spre care se ├«ndreapt─â o rachet─â justific─â interceptarea, o rachet─â este lansat─â de la sol. ├Änc─ârc─âtura rachetei de interceptare explodeaz─â ├«n imediata apropiere a rachetei ofensive, distrug├ónd-oÔÇŁ, explic─â armata israelian─â.

627x0 jpg jpeg

O baterie mobil─â a sistemului ÔÇ×Iron DomeÔÇŁ cost─â 50 de milioane de dolari, ├«n timp ce o rachet─â de interceptare are valoarea de 62.000 de dolari, sistemul fiind unul costisitor ├«n contextul ├«n care rachetele lansate din F├ó┼čia Gaza sunt foarte ieftine.   Iron Dome este un sistem mobil de ap─ârare aerian─â, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries ┼či Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat ├«n America. Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filial─â a IAI.

 ├Än 2019, armata american─â a decis s─â achizi┼úioneze dou─â sisteme de ap─ârare anti-rachet─â de tip Iron Dome, iar achizi┼úia era definit─â ca fiind urgent─â.   Sistemul de ap─ârare anti-rachet─â de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum patru ani. De atunci, exper┼úii americani au urm─ârit eficien┼úa bateriilor folosite de armata israelian─â ┼či au examinat intercept─ârile reale ale sistemului, ├«n special ale rachetelor lansate din Gaza.

Armata american─â a alocat peste un miliard de dolari pentru proiectul de achizi┼úie a unor componente ale sistemului antirachet─â israelian Iron Dome ┼či de a le integra cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei ÔÇô IBCS (Integrated Battle Management Command System) p├ón─â ├«n 2023. O problem─â central─â a fost refuzul Israelului de a furniza armatei americane codul surs─â Iron Dome, ├«mpiedic├ónd capacitatea americanilor de a integra sistemul ├«n ap─ârarea lor aerian─â.

┼×i Ungaria se va dota cu sistemul israelian de ap─ârare aerian─â Iron Dome (Domul de Fier), menit s─â protejeze de atacuri cu rachete cu raz─â scurt─â de ac┼úiune ┼či de artilerie.

Hamas a declarat c─â a lansat 137 de rachete ├«n ÔÇ×cinci minuteÔÇŁ mar┼úi dup─â-amiaz─â c─âtre Israel, lans─ârile simultane fiind menite s─â ├«mpiedice scutul antirachet─â ÔÇ×Domul de FierÔÇŁ al Israelului. Potrivit imaginilor spectaculoase postate de ambasada Israelului ├«n Rom├ónia, scutul antirachet─â ┼či-a f─âcut ├«ns─â pe deplin datoria.

Hamas anunţă o ripostă cu peste 200 de rachete

Mi┼čcarea islamist─â Hamas, aflat─â la putere ├«n F├ó┼čia Gaza, a anun┼úat miercuri c─â lanseaz─â peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca r─âspuns la atacurile israeliene asupra unei cl─âdiri din centrul enclavei palestiniene, informeaz─â AFP.

Aripa armat─â a Hamas a indicat ├«ntr-o declara┼úie c─â "lanseaz─â 110 rachete asupra metropolei Tel Aviv" ┼či "100 rachete asupra ora┼čului Beer ┼×eva "ca represalii la reluarea atacurilor asupra cl─âdirilor locuite de civili".  

Alarmele au r─âsunat ├«n Tel Aviv ┼či Beer ┼×eva, ├«n sudul Israelului, la scurt timp dup─â difuzarea acestor informa┼úii, potrivit armatei israeliene.

Hamas informase anterior despre distrugerea unei cl─âdiri cu locuin┼úe, magazine ┼či un post local de televiziune, situate ├«n centrul ora┼čului Gaza. "Pagube importante au fost ├«nregistrate ├«n privin┼úa turnului ┼či a cl─âdirilor din jur", a raportat postul de televiziune Hamas Al-Aqsa TV. Aceast─â nou─â lansare de rachete ├«i urmeaz─â celei efectuate mai devreme ├«nspre Tel Aviv, soldate cu un mort la periferia ora┼čului. Trei israeliene au fost ucise ┼či al┼úi zeci au fost r─âni┼úi ├«ncep├ónd de luni, ├«n urma atacurilor cu rachete dinspre F├ó┼čia Gaza. Cel pu┼úin 32 de palestinieni, printre care zece copii, au fost uci┼či ├«n atacurile israeliene asupra enclavei. Potrivit autorit─â┼úilor locale, violen┼úele au f─âcut peste 200 de r─âni┼úi.

Escaladarea violenţelor israeliano-palestiniene vine pe fondul recentelor ciocniri soldate cu răniţi în Ierusalimul de Est.