Cum arată Palatul Episcopiei Greco Catolice din Oradea după stingerea incendiului devastator de sâmbătă / FOTO  jpeg

Cum arată Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea după stingerea incendiului devastator de sâmbătă / FOTO

Institu╚Ťia Prefectului Bihor a publicat pe Facebook o serie de fotografii care prezint─â urm─ârile incendiului care a avut loc s├ómb─ât─â, 25 august, la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.

Unul dintre simbolurile Oradiei, Palatul Episcopal Greco-Catolic, a fost afectat de un grav incendiu care a cuprins clădirea, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Deocamdată nu se cunosc cauzele care au dus la acest incendiu, iar pagubele urmează să fie evaluate.

Potrivit reprezentan╚Ťilor Episcopiei Greco-Catolice Oradea, cita╚Ťi de ebihoreanul.ro, numai pagubele produse de fl─âc─ârile care au distrus ├«n totalitate acoperi┼čul ajung la 200.000 de euro.

├Än comunicatul dat publicit─â╚Ťii se men╚Ťioneaz─â c─â incendiul a mistuit acoperi┼čul Palatului, ├«n ├«ntregime, devast├ónd de asemenea ┼či etajul ├«nt├ói al cl─âdirii. Palatul Episcopal nu era racordat la re╚Ťeaua electric─â, excep╚Ťie f─âc├ónd iluminatul arhitectonic exterior, care este conectat la re╚Ťeaua de iluminat stradal. O comisie urmeaz─â s─â afle cauzele care au provocat acest incendiu ┼či s─â fac─â o evaluare a pagubelor. 

incendiu jpg jpeg

Cl─âdirea dispune de un foaier de marmur─â de Va┼čc─âu ├«n dou─â culori, deasupra acestuia g─âsindu-se un vitraliu ├«n stil Art Nouveau cu elemente renascentiste a c─âror lumin─â vitrat─â lumina toat─â suprafa╚Ťa foaierului de marmur─â. Pe st├ólpul de la intrare se afla o lampa Art Nouveau de bronz, de asemenea pe pere╚Ťii laterali se g─âseau aplice ├«n acela┼či stil. La intrarea ├«n s─âlile palatului se afla portalul cu emblema ctitorului episcop Demetriu Radu. ├Än s─âlile palatului se aflau 4 sobe pre╚Ťioase de maiolica verde, alb─â ┼či dou─â maro, ├«n stilul saloanelor respective. ├Än saloane se g─âseau 2 candelabre de dimensiuni mari, unul ├«n stil neogotic, respectiv Art Nouveau. E greu de estimat valoarea acestora, ╚Ťin├ónd cont de vechimea, dimensiunea ┼či m─âiestria execu╚Ťiei lor.

ÔÇŁPeste 100 pompieri militari au participat la opera╚Ťiunea din seara de 25 august, cu 12 autospeciale dintre care 2 de interven╚Ťie la ├«n─âl╚Ťime. Curajul ╚Öi promptitudinea pompierilor militari ne ├«ndatoreaz─â s─â le mul╚Ťumim ╚Öi s─â ├«i felicit─âm. Cel mai important este c─â nu au fost victime iar faptul c─â s-a reu╚Öit ca un incendiu de asemenea dimensiuni s─â fie izolat este exclusiv rezultatul modului exemplar ├«n care au ac╚Ťionat pompieriiÔÇŁ, men╚Ťioneaz─â un comunicat al Institu╚Ťiei Prefectului Bihor.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea ridicat ├«ntre anii 1903-1905, pe locul vechiului palat al Episcopiei. Cl─âdirea a fost edificat─â ├«n stil eclectic, dup─â proiectul arhitectului K├ílm├ín Riman├│czy. Edificiul a fost inaugurat de episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905. 

Vezi aici GALERIE FOTO

incendiu1 jpg jpeg
incendiu6 jpg jpeg
incendiu4 jpg jpeg
incendiu5 jpg jpeg

Foto: Facebook / Institu╚Ťia Prefectului Bihor