Cum arată Palatul Episcopiei Greco Catolice din Oradea după stingerea incendiului devastator de sâmbătă / FOTO  jpeg

Cum arată Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea după stingerea incendiului devastator de sâmbătă / FOTO

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 28 august 2018

Instituția Prefectului Bihor a publicat pe Facebook o serie de fotografii care prezintă urmările incendiului care a avut loc sâmbătă, 25 august, la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.

Unul dintre simbolurile Oradiei, Palatul Episcopal Greco-Catolic, a fost afectat de un grav incendiu care a cuprins clădirea, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Deocamdată nu se cunosc cauzele care au dus la acest incendiu, iar pagubele urmează să fie evaluate.

Potrivit reprezentanților Episcopiei Greco-Catolice Oradea, citați de ebihoreanul.ro, numai pagubele produse de flăcările care au distrus în totalitate acoperişul ajung la 200.000 de euro.

În comunicatul dat publicității se menționează că incendiul a mistuit acoperişul Palatului, în întregime, devastând de asemenea şi etajul întâi al clădirii. Palatul Episcopal nu era racordat la rețeaua electrică, excepție făcând iluminatul arhitectonic exterior, care este conectat la rețeaua de iluminat stradal. O comisie urmează să afle cauzele care au provocat acest incendiu şi să facă o evaluare a pagubelor. 

incendiu jpg jpeg

Clădirea dispune de un foaier de marmură de Vaşcău în două culori, deasupra acestuia găsindu-se un vitraliu în stil Art Nouveau cu elemente renascentiste a căror lumină vitrată lumina toată suprafața foaierului de marmură. Pe stâlpul de la intrare se afla o lampa Art Nouveau de bronz, de asemenea pe pereții laterali se găseau aplice în acelaşi stil. La intrarea în sălile palatului se afla portalul cu emblema ctitorului episcop Demetriu Radu. În sălile palatului se aflau 4 sobe prețioase de maiolica verde, albă şi două maro, în stilul saloanelor respective. În saloane se găseau 2 candelabre de dimensiuni mari, unul în stil neogotic, respectiv Art Nouveau. E greu de estimat valoarea acestora, ținând cont de vechimea, dimensiunea şi măiestria execuției lor.

”Peste 100 pompieri militari au participat la operațiunea din seara de 25 august, cu 12 autospeciale dintre care 2 de intervenție la înălțime. Curajul și promptitudinea pompierilor militari ne îndatorează să le mulțumim și să îi felicităm. Cel mai important este că nu au fost victime iar faptul că s-a reușit ca un incendiu de asemenea dimensiuni să fie izolat este exclusiv rezultatul modului exemplar în care au acționat pompierii”, menționează un comunicat al Instituției Prefectului Bihor.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea ridicat între anii 1903-1905, pe locul vechiului palat al Episcopiei. Clădirea a fost edificată în stil eclectic, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy. Edificiul a fost inaugurat de episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905. 

Vezi aici GALERIE FOTO

incendiu1 jpg jpeg
incendiu6 jpg jpeg
incendiu4 jpg jpeg
incendiu5 jpg jpeg

Foto: Facebook / Instituția Prefectului Bihor