Cum arat─â cea mai veche pies─â de ┼čah din lume? FOTO jpeg

Cum arat─â cea mai veche pies─â de ┼čah din lume? FOTO

O echip─â de arheologi de la Universitatea Victoria din Canada a anun┼úat c─â o figurin─â din gresie, excavat─â ├«n 1991 ├«n Iordania, ar putea fi cea mai veche pies─â de ┼čah din lume, av├ónd aproximativ 1.300 de ani.  

John Oleson, arheolog la Universitatea Victoria, sus┼úine c─â a descoperit poate cea mai veche pies─â de ┼čah din lume, ├«ngropat─â ├«n nisipul de sub un vechi nod de comer┼ú din Iordania ├«nc─â din secolul VII. Figurina rectangular─â reprezint─â un turn sau o tur─â ╚Öi dou─â protuberan┼úe ├«n partea de sus asem─ân─âtoare unor coarne.

De┼či arat─â diferit fa┼ú─â de turnurile din jocul de ┼čah din prezent, este aproape identic─â cu piesele similare din cele mai vechi jocuri de ┼čah cunoscute, c├ónd astfel de piese erau simbolizate prin care de lupt─â trase de cai ┼či nu de turnurile de ap─ârare ale unui castel, relateaz─â Agerpres.

figurina jpg jpeg

┼×ahul este un joc despre care se crede c─â a ap─ârut ├«n India ├«n urm─â cu aproximativ 1500 de ani, dup─â care s-a r─âsp├óndit cu repeziciune spre vest, p├ón─â ├«n Europa. Oleson ┼či colegii s─âi au descoperit aceast─â pies─â ├«n timpul s─âp─âturilor desf─â┼čurate pe situl Humayma, din sudul Iordaniei, aflat pe o rut─â comercial─â care lega India de Orientul Mijlociu ┼či Apropiat.

Foto sus: Metropolitan Museum of Art