Cum ar─âta buzduganul ├«n vremea lui Mircea cel B─âtr├ón  Fragment vechi de cel pu┼úin 700 de ani descoperit ├«nt├ómpl─âtor ├«n Bistri╚Ťa jpeg

Cum ar─âta buzduganul ├«n vremea lui Mircea cel B─âtr├ón. Fragment vechi de cel pu┼úin 700 de ani descoperit ├«nt├ómpl─âtor ├«n Bistri╚Ťa

­čôü Patrimoniu
Autor: Bianca Sara

La începutul lunii aprilie, a fost descoperit în zona Bistriţei un fragment dintr-un buzdugan care ar data din secolele XII-XIV. Buzduganul, de mărimea unui pumn, era o armă comună în acele vremuri.

├Än data de 2 aprilie, Daniel Georgiu, un c─âut─âtor de metale din Bistri┼úa, a descoperit un fragment dintr-o arm─â de lupt─â de pe vremea domnitorului Mircea cel B─âtr├ón. Este vorba despre un buzdugan datat ├«n secolele XII-XIV.  

  Piesa a fost g─âsit─â la doi pa┼či de municipiul Bistri┼úa, ├«ntr-o zon─â care nu este sit arheologic. Aceasta are doar cinci centimetri, ├«ns─â sunt vizibili din┼úii, care i-au ┼či sugerat g─âsitorului c─â este vorba despre un buzdugan, vechi de aproximativ 700 de ani.  

 ÔÇ×De data aceasta a fost un ┬źfeeling┬╗, cum spun americanii. Cu o zi ├«nainte am gr─âdin─ârit ├«n fa┼úa blocului ├«n care stau ┼či am tot dat de monede, cred c─â vreo 4. Pentru a doua oar─â ├«n via┼úa mea am fost supersti┼úios ┼či am zis c─â ─âsta e un semn. M├óine voi pleca s─â caut monede, mi-am zis. La a doua groap─â a ie┼čit fragmentul de buzdugan. M-am ├«nv├órtit prin zon─â s─â g─âsesc ┼či bucata lips─â, ├«ns─â din p─âcate nu am g─âsit-o. Dac─â e acolo o voi g─âsiÔÇŁ, poveste┼čte ├«ncrez─âtor Daniel Georgiu.  

 Odat─â identificat─â, acesta s-a apucat s─â cerceteze s─â vad─â din ce perioad─â e buzduganul ├«n cauz─â. C├ónd ┼či-a dat seama c├ót de veche e piesa a predat-o, sub form─â de dona┼úie, la Direc┼úia de Patrimoniu, de unde, va ajunge la Complexul Muzeal Bistri┼úa-N─âs─âud.   

image

De┼či este vorba doar de un fragment, din┼úii buzduganului sunt clar contura┼úi (Foto: Daniel Georgiu) 

Buzduganul, arm─â comun─â la solda┼úii de acum 800-900 de ani 

Arheologul George Marinescu din cadrul Complexului Muzeal Bistri┼úa-N─âs─âud a confirmat faptul c─â buzduganul este din secolul XII-XIV. Acesta spune c─â aceast─â arm─â era foarte comun─â ├«n acea perioad─â.  

  Buzduganul, care era, de obieci cam c├ót pumnul avea ata┼čat─â ┼či o coad─â din lemn, care avea lungimea ├«n func┼úie de statura celui care o m├ónuia. Aceste tipuri de arme erau realizate fie din bronz, fie din fier.  

  ÔÇ×Este vorba despre o descoperire ├«nt├ómpl─âtoare, ├«n afara siturilor istorice. Este un fragment dintr-o pies─â din bronz. Cel mai probabil este din secolele XII-XIV. Este o pies─â ┼čtiin┼úific─â important─â. ├Äi cre┼čtea valoarea dac─â arma era g─âsit─â ├«ntreag─â sau dac─â era l├óng─â o a┼čtezare unde s-au mai g─âsit ┼či alte obiecte ┼či ┼čtiam contextul istoricÔÇŁ, a explicat arheologul George Marinescu pentru Adev─ârul.ro. 

  Ce c─âuta o astfel de arm─â ├«n inima Transilvaniei? Prezen┼úa armelor ├«n zona Bistri┼úei nu este neobi┼čnuit─â, mai ales c─â acea perioad─â a fost una zbuciumat─â pentru Transilvania.  

  ├Än secolele XII ┼či XIII, ├«n regiunile din sudul ┼či nord-estul Transilvaniei au fost a┼čeza┼úi de c─âtre regii maghiari, din considerente de ordin militar, dar ┼či economic, coloni┼čti germani. ├Än anul 1211, regele Andrei al II-lea al Ungariei i-a chemat pe cavalerii teutoni pentru a proteja Transilvania de invaziile cumanilor. Ace┼čtia au fost alunga┼úi ├«n 1225, pentru ca nici dou─â decenii mai t├órziu aceast─â zon─â s─â fie invadat─â de mongoli.  

  Daniel Georgiu, IT-istul care g─âse┼čte buc─â┼úele de istorie 

├Än urm─â cu mai bine de 4 ani, constat├ónd c─â renun┼úarea la fumat i-a adus c├óteva kilograme ├«n plus, Georgiu Daniel, un IT-ist de 37 de ani din Bistri┼úa s-a apucat s─â caute hobby-uri care s─â-l motiveze s─â fac─â mi┼čcare, dar care s─â-i ofere ┼či o satisfac┼úie. 

  Fascinat fiind de ideea de ÔÇ×c─âut─âtor de meteori┼úiÔÇŁ ┼či m├ónat de pasiunea pentru istorie, bistri┼úeanul ┼či-a achizi┼úionat un detector de metale, cu care a ├«nceput s─â cutreire p─âdurile ┼či dealurile din preajma municipiului ┼či nu numai. 

image

  Detectarea de metale este marea pasiune a lui Daniel Georgiu deja de ani buni, iar descoperirile au fost pe m─âsur─â (Foto: Daniel Georgiu) 

  Cu fiecare obiect g─âsit, entuziasmul era mai mare ┼či-l motiva pe bistri┼úean s─â mearg─â mai departe cu pasiunea sa. Printre obiectele pe care le-a g─âsit au fost c├óteva cartu┼če de 5 milimetri cu ├«nsemnul Lutwaffe l├óng─â Orheiul Bistri┼úei, exist├ónd informa┼úii c─â ├«n zon─â a func┼úionat pentru o scurt─â perioad─â un aerodrom nem┼úesc ├«n perioada celui de-al doilea R─âzboi Mondial.  

  ÔÇ×Am cump─ârat detectorul de metale pentru c─â am avut nevoie de mai mult─â mi┼čcare, av├ónd ┼či un job care m─â ┼úine mult la birou. C├ónd am ├«nceput deja s─â g─âsesc obiecte, mi s-a aprins becule┼úul ┼či am ├«nceput s─â le studiez ┼či s─â le caut povestea,ÔÇŁ explic─â Daniel. 

  Daniel este atras ├«n special de partea de avia┼úie ┼či r─âzboi, motiv pentru care se concentreaz─â pe zonele despre care exist─â indicii c─â ar avea leg─âtur─â cu aceste lumi. 

  ÔÇ×M-am axat mai mult pe avia┼úie, pentru c─â eu caut pove┼čti ┼či nu comori. Mi-a pl─âcut avia┼úia de c├ónd m─â ┼čtiu ┼či m-am ├«ndreptat ca detectorist tot spre zona asta de avia┼úie ┼či r─âzboiÔÇŁ, ne explic─â IT-istul, care m─ârturise┼čte c─â se vede f─âc├ónd asta ┼či c├ónd va avea 80 de ani. 

  Cele mai vechi obiecte g─âsite de c─âtre Daniel sunt un v├órf de suli┼ú─â din fier din perioada medieval─â ce dateaz─â din secolele XIV-XVI, precum ┼či o pecete a cet─â┼úii Bistri┼úa, ce dateaz─â ┼či ea din aceea┼či perioad─â. Ambele obiecte au ajuns la Complexul Muzeal Bistri┼úa-N─âs─âud.