Cula Greceanu, la un pas de a fi cumpărată de Consiliul Judeţean Vâlcea jpeg

Cula Greceanu, la un pas de a fi cumpărată de Consiliul Judeţean Vâlcea

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2020

Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea îşi va exercita dreptul de preempţiune la cumpărarea Culei Greceanu de la Măldăreşti, monument istoric de categorie A şi cea mai veche construcţie de acest tip din România, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat marţi de consilierii judeţeni, relatează Agerpres. 

În referatul proiectului de hotărâre aprobat marţi de consilierii judeţeni din Vâlcea se arată că, printr-o adresă din luna septembrie, Ministerul Culturii a comunicat CJ Vâlcea că nu îşi exercită dreptul de preempţiune asupra Culei Greceanu şi a anexelor acesteia şi transferă dreptul de preempţiune către autorităţile publice locale.

Totodată, în referatul menţionat se precizează că proprietara imobilelor Cula Greceanu şi a anexei, Emilia-Ileana Greceanu-Anghel-Acasandri, a propus o valoare de vânzare de 400.000 de euro.

În urmă cu mai bine de 10 ani, CJ Vâlcea a închiriat cula pentru Muzeul Judeţean de la doctoriţa Mileta Anghel Greceanu (fiica adoptivă a Olgăi Greceanu, ultima descendentă a boierilor din Măldăreşti), chiria fiind stabilită la 5.000 de lei pe lună. Tot atunci au început şi negocierile pentru cumpărarea imobilului, suma cerută iniţial de proprietară, care a câştigat în instanţă restituirea în natură a imobilului, fiind de 10 miliarde de lei vechi, după care, preţul a fost urcat la 15 miliarde de lei vechi.

În 2015, Ministerul Culturii şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preempţiune, imobilul fiind în prezent pus în vânzare prin casa de licitaţii Artmark Historical Estate, la pachet cu un teren în suprafaţă de 5.350 mp şi o casă istorică (anexă) cu o suprafaţă de 135 metri pătraţi, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 400.000 de euro.

Cula Greceanu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice de clasă A, de importanţă naţională şi universală, şi face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, complex care mai include Cula Duca şi casa memorială a fostului premier al României I.G. Duca. Clădirea a fost ridicată în anul 1516 de familia lui Nan Paharnicul, inţial ca turn de apărare împotriva haiducilor, forma actuală a imobilului datând de la finele secolului al XVIII-lea, când a fost refăcut de către boierul Gheorghe Măldărescu şi soţia lui, Eva. Clădirea şi domeniul din jurul ei au intrat în patrimoniul muzeal al judeţului Vâlcea în 1956.