Coresponden┼úa reginei Marie Antoinette ┼či a contelui Fersen, ├«n sf├ór┼čit decriptat─â jpeg

Coresponden┼úa reginei Marie-Antoinette ┼či a contelui Fersen, ├«n sf├ór┼čit decriptat─â

Fragmente cenzurate din coresponden┼úa secret─â purtat─â timp de peste un an de regina Marie-Antoinette, ├«n perioada ├«n care se afla sub supraveghere al─âturi de regele Ludovic al XVI-lea ├«n Palatul Tuileries din Paris, ┼či contele de Fersen au putut fi decriptate cu ajutorul unei tehnologii de v├órf, informeaz─â AFP, citat─â de Agerpres.

Cea mai mare parte din aceast─â coresponden┼ú─â este conservat─â din 1982 ├«n Arhivele Na┼úionale franceze ┼či a fost deja descifrat─â. ├Äns─â au r─âmas anumite r├ónduri cenzurate prin t─âieturi abile, pentru ca ele s─â nu poat─â fi citite, ├«ntr-o epoc─â ├«n care regina Fran┼úei era considerat─â suspect─â, dup─â episodul fugii ┼či arest─ârii familiei regale la Varennes. Pasajele cenzurate au putut fi ├«n sf├ór┼čit lecturate gra╚Ťie ÔÇ×spectroscopiei de fluorescen┼ú─â cu raze XÔÇŁ (XRF), ├«ntr-un proiect care a necesitat 95 de zile de munc─â. 

ÔÇ×Marie-Antoinette ┼či Fersen se exprimau ├«n termeni amoro╚Öi, de┼či majoritatea con╚Ťinutului coresponden┼úei lor era de natur─â politic─â. Pentru prima dat─â, am putut citi sub pana lui Fersen fraze f─âr─â ambiguitate despre sentimentele pe care le avea fa┼ú─â de regin─â ┼či care au fost ascunse cu meticulozitateÔÇŁ, au dezv─âluit reprezentan┼úii Arhivelor Na┼úionale franceze. Formule stereotipice precum ÔÇ×Nu tr─âiesc ┼či nu exist dec├ót pentru a v─â iubiÔÇŁ pot fi citite ├«n paralel cu alte formule tandre folosite de Marie-Antoinette, de exemplu ├«n coresponden┼úa purtat─â cu prin┼úesa de Savoia. 

ÔÇ×Principala concluzie const─â mai pu┼úin ├«n dezv─âluiri spectaculoase despre natura rela┼úiei dintre Marie-Antoinette ┼či Fersen ┼či mai mult ├«n scoaterea la iveal─â a exprim─ârii unor sentimente de speran┼ú─â, de ├«ngrijorare, de ├«ncredere ┼či de teroare ├«ntr-un context deosebit, marcat de ├«ntemni┼úarea for┼úat─â ┼či de ├«ndep─ârtareÔÇŁ, au precizat coordonatorii proiectului.

Acest text a ap─ârut ├«n num─ârul 222 al revistei Historia, disponibil ├«n perioada 15 iulie - 14 august 2020 la orice punct de distribu╚Ťie a presei (Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii), dar ╚Öi ├«n format digital, pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum

H 222 jpg jpeg

Cump─âr─â acum Cump─âr─â Acum