Corespondenţa reginei Marie Antoinette şi a contelui Fersen, în sfârşit decriptată jpeg

Corespondenţa reginei Marie-Antoinette şi a contelui Fersen, în sfârşit decriptată

📁 Istorie Modernă Universală
Autor: Redacția
🗓️ 21 iulie 2020

Fragmente cenzurate din corespondenţa secretă purtată timp de peste un an de regina Marie-Antoinette, în perioada în care se afla sub supraveghere alături de regele Ludovic al XVI-lea în Palatul Tuileries din Paris, şi contele de Fersen au putut fi decriptate cu ajutorul unei tehnologii de vârf, informează AFP, citată de Agerpres.

Cea mai mare parte din această corespondenţă este conservată din 1982 în Arhivele Naţionale franceze şi a fost deja descifrată. Însă au rămas anumite rânduri cenzurate prin tăieturi abile, pentru ca ele să nu poată fi citite, într-o epocă în care regina Franţei era considerată suspectă, după episodul fugii şi arestării familiei regale la Varennes. Pasajele cenzurate au putut fi în sfârşit lecturate grație „spectroscopiei de fluorescenţă cu raze X” (XRF), într-un proiect care a necesitat 95 de zile de muncă. 

„Marie-Antoinette şi Fersen se exprimau în termeni amoroși, deşi majoritatea conținutului corespondenţei lor era de natură politică. Pentru prima dată, am putut citi sub pana lui Fersen fraze fără ambiguitate despre sentimentele pe care le avea faţă de regină şi care au fost ascunse cu meticulozitate”, au dezvăluit reprezentanţii Arhivelor Naţionale franceze. Formule stereotipice precum „Nu trăiesc şi nu exist decât pentru a vă iubi” pot fi citite în paralel cu alte formule tandre folosite de Marie-Antoinette, de exemplu în corespondenţa purtată cu prinţesa de Savoia. 

„Principala concluzie constă mai puţin în dezvăluiri spectaculoase despre natura relaţiei dintre Marie-Antoinette şi Fersen şi mai mult în scoaterea la iveală a exprimării unor sentimente de speranţă, de îngrijorare, de încredere şi de teroare într-un context deosebit, marcat de întemniţarea forţată şi de îndepărtare”, au precizat coordonatorii proiectului.

Acest text a apărut în numărul 222 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 iulie - 14 august 2020 la orice punct de distribuție a presei (Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital, pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum

H 222 jpg jpeg

Cumpără acum Cumpără Acum