Coreea de Nord şi Coreea de Sud, foarte aproape de un summit la nivel prezidenţial jpeg

Coreea de Nord şi Coreea de Sud, foarte aproape de un summit la nivel prezidenţial

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 6 martie 2018

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a ajuns la un acord "satisfăcător" cu delegaţia de înalt nivel din Coreea de Sud, aflată la Phenian, privind organizarea unui summit cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, a relatat marţi agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA, preluată de EFE și Agepres.

Reprezentanţii Seulului i-au remis preşedintelui nord-coreean o scrisoare din partea omologului sud-coreean iar Kim Jong-Un "ascultând despre intenţia preşedintelui Moon Jae-In de a organiza un summit (...), a schimbat puncte de vedere (cu trimişii Seulului) şi a ajuns la un acord satisfăcător", a informat KCNA. 

Kim si membrii delegaţiei sud-coreene au schimbat de asemenea opinii despre măsurile ce trebuie adoptate pentru "a atenua tensiunile militare între Nord şi Sud şi a impulsiona dialogul şi cooperarea". 

Liderul nord-coreean a avut un "dialog sincer" cu trimişii sud-coreeni, le-a arătat "voinţa sa fermă de a îmbunătăţi legăturile Nord-Sud şi de a scrie o nouă istorie a reunificării" şi a dat instrucţiuni pentru "luarea de măsuri practice rapid" în vederea îmbunătăţirii relaţiei bilaterale. 

Vizita emisarilor Seulului, prima, în mai bine de zece ani, a unei delegaţii sud-coreene de înalt nivel în Nord, a venit ca răspuns la călătoria istorică efectuată în februarie în Sud de Kim Yo-Jong, sora liderul nord-coreean, cu prilejul Jocurilor Olimpice de Iarnă, şi în cadrul căreia Moon a primit invitaţia organizării în curând a unui summit intercoreean. 

Dacă întâlnirea Kim-Moon ar avea loc, ar fi prima de acest fel după peste zece ani, ultimele astfel de reuniuni fiind organizate în 2000 şi 2007, la Phenian, între liderul nord-coreean şi tatăl lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, decedat între timp, şi preşedinţii de atunci ai Coreei de Sud, Kim Dae-Jung şi, respectiv, Roh Tae-Woo.