Copia statuii de nobil dac din Floren╚Ťa, dezvelit─â la Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei jpeg

Copia statuii de nobil dac din Floren╚Ťa, dezvelit─â la Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

Mar╚Ťi, 25 iunie 2019, ora 17:00, la Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei va fi dezvelit─â cea mai mare sculptur─â ├«n marmur─â a unui dac. Monumentul a fost realizat de Asocia╚Ťia Identitate Cultural─â Contemporan─â (AICC Rom├ónia), cu sprijinul istoricului Leonard Velcescu, doctor ├«n art─â ╚Öi istorie veche la ├ëcole de Pratique des Huates ├ëtudes (Sorbona) ╚Öi a regretatului academician Alexandru Vulpe.

La evenimentul de prezentare a replicii statuii de nobil dac din Floren╚Ťa vor fi prezen╚Ťi: dr. Ernest Oberl├Ąnder-T├órnoveanu, manager al Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei, Florin P├«rlea, pre╚Öedinte executiv AICC, Leonard Velcescu, pre╚Öedinte de onoare AICC, sponsorii ╚Öi personalit─â╚Ťi ale lumii culturale, precum ╚Öi echipa implicat─â ├«n coordonarea proiectului ÔÇŁVreau un dac ├«n Bucure╚ÖtiÔÇŁ (Viorel Marian, Alexandru Dumitrescu, Cristi C─âlin, Ioan Costei, Oana Cerchia, Laura Ostafe ╚Öi Mihai Floroiu), informeaz─â un comunicat al AICC Rom├ónia.

Pornind de la lucrarea lui Leonard Velcescu, ÔÇťDacii ├«n sculptura roman─â. Studiu de iconografie antic─âÔÇŁ, premiat─â de Academia Rom├ón─â, ├«n care sunt inventariate toate statuile dacilor realizate de romani, echipa AICC, ├«mpreun─â cu academicianul Alexandru Vulpe, a ales s─â realizeze copia unui monument antic reprezentativ pentru istoria noastr─â.

ÔÇŁVreau un dac ├«n Bucure╚ÖtiÔÇŁ

Statuia aleas─â pentru a fi reprodus─â ├«n cadrul proiectului ÔÇŁVreau un dac ├«n Bucure╚ÖtiÔÇŁ are propria poveste ╚Öi un loc particular ├«n ansamblul statuilor din forumul roman. Este realizat─â din porfir ro╚Öu, un material mult mai dur dec├ót marmura, care a permis conservarea fidel─â a celor mai mici detalii. ├Än urma campaniei organizat─â de AICC Rom├ónia, sute de donatori au contribuit la finan╚Ťarea proiectului, realizat ├«n totalitate din fonduri private.

statuie 1 jpg jpeg

Trei tone de marmur─â au fost necesare pentru monument, iar rezultatul este impresionant ÔÇô sculptura m─âsoar─â 2,5 metri ╚Öi red─â fidel tr─âs─âturile unui locuitor al Daciei.

Nobilul dac ÔÇô un tarabostes ÔÇô poart─â c─âciula specific─â rangului s─âu social, este ├«mbr─âcat cu o manta lung─â, prins─â pe um─ârul drept cu o fibul─â discodal─â. Pantalonii sunt largi, iar ├«n picioare poart─â opinci.

ÔÇŁStatuile de daci sunt considerate capodopere ale civiliza╚Ťiei antice romane ╚Öi sunt de o mare importan╚Ť─â pentru patrimoniul cultural european ╚Öi rom├ónesc. Consider─âm c─â este de datoria noastr─â, ├«n contextul manifest─ârii unei identit─â╚Ťi culturale ╚Öi contemporane rom├óne╚Öti, s─â amplas─âm ├«ntr-un spa╚Ťiu public adecvat din Bucure╚Öti copia statuii de nobil dac din Giardino di Boboli, Floren╚Ťa. Acest fapt ne va permite s─â ├«n╚Ťelegem mai bine importan╚Ťa unei mo╚Öteniri culturale de mare valoare artistic─â ╚Öi iconografic─â pe care ne-au l─âsat-o ca m─ârturie sculptorii romaniÔÇŁ, a declarat Florin P├«rlea, pre╚Öedintele AICC Rom├ónia.

Pentru a putea fi reprodus─â, statuia a fost scanat─â cu ajutorul unui scanner mobil. Imaginile rezultate au fost asamblate ├«ntr-un software care a reconstituit un model digital al lucr─ârii, cu un grad de fidelitate de aproape sut─â la sut─â fa╚Ť─â de original. A urmat sculptura realizat─â de un bra╚Ť robotizat, care a decupat piatra ├«n izobare care reproduceau forma general─â a lucr─ârii ╚Öi apoi, cu instrumente de precizie, sub jet de ap─â, au fost realizate detaliile ╚Öi forma final─â. Execu╚Ťia lucr─ârii a fost f─âcut─â de Galleria dÔÇÖArte Pietro Bazzanti e Figlio din Floren╚Ťa, acreditat─â de Ministerul italian al Bunurilor Culturale pentru reproduceri de art─â veche. Proiectul a beneficiat de sus╚Ťinerea institu╚Ťional─â a Academiei Rom├óne ╚Öi a Institutului de Arheologie ÔÇŁVasile P├órvanÔÇŁ ╚Öi sa realizat exclusiv pe baze non-guvernamentale, prin str├óngerea de fonduri ├«n cadrul unei campanii publice ini╚Ťiat─â de AICC Rom├ónia.

├Äntregul proiect, al c─ârui ax ├«l constituie statuia de la Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei ╚Öi din care mai fac parte apari╚Ťii editoriale ╚Öi produse new media, a avut ca baz─â studiile realizate de Leonard Velcescu, istoric al artei cu un doctorat la Sorbona, a c─ârui activitate se centreaz─â pe identificarea ╚Öi decodarea temei dacice ├«n cadrul sculpturii romane.

Urm─âtoarea etap─â a proiectului presupune amplasarea monumentului ├«ntr-o zon─â central─â a Bucure╚Ötiului, la intersec╚Ťia bulevardului Dacia cu strada Nicolae Iorga, pentru a umple un gol major ├«n peisajul urban al capitalei: reprezent─ârile artistice ale str─âmo╚Öilor no╚Ötri daci. Locul ales are o semnifica╚Ťie aparte ├«n acest context, prin numele celor dou─â artere ÔÇô regatul antic, precursorul Rom├óniei moderne ╚Öi istoricul care a scos la lumin─â ╚Öi a analizat un volum uria╚Ö de informa╚Ťii legate de Dacia ╚Öi locuitorii s─âi. 

Foto: Flickr / Dimitris Kamaras