Constantin Br├óncu┼či este cel mai scump artist licitat ├«n 2018  jpeg

Constantin Br├óncu┼či este cel mai scump artist licitat ├«n 2018

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 17 decembrie 2018

"La Jeune fille sophistiqu├ęe (Nancy Cunard)/ T├ón─âr─â sofisticat─â (Nancy Cunard)", o lucrare unic─â din bronz lustruit, realizat─â de Constantin Br├óncu┼či la Paris, ├«n 1932, reprezint─â cea mai scump─â adjudecare a unei sculpturi anul acesta, conduc├ónd un top dominat de lucr─âri de Alberto Giacometti, potrivit Artprice.

Cele mai bune adjudec─âri ale anului recompenseaz─â ├«n primul r├ónd arti┼čtii francezi ai secolului al XX-lea: Giacometti ob┼úine cinci noi rezultate, fiecare cu peste 10 milioane de dolari, Rodin ├«nregistreaz─â a patra cea mai bun─â adjudecare cu "Baiser, moyen mod├Ęle dit Taille de la Porte" (1890), Matisse a doua cea mai bun─â licita┼úie cu "Nu allong├ę I (Aurore)" (1907), Br├óncu┼či, un nou record mondial. Un singur artist contemporan intr─â ├«n top, Jeff Koons, care nu se claseaz─â prea bine ├«n pia┼ú─â ├«n ciuda prezen┼úei ├«n top.

Un nou record mondial pentru Br├óncu┼či

V├óndut─â cu 71 de milioane de dolari, sculptura cea mai scump─â a anului reprezint─â piatr─â de hotar pentru Istoria Artei secolului al XX-lea, o oper─â unic─â care sfideaz─â timpul dup─â 90 de ani. Este vorba de "La jeune fille sophistique (Portrait de Nancy Cunard)", realizat─â de Constantin Br├óncu┼či ├«n 1928, un bronz aurit, admirabil ┼člefuit, ┼či ridicat pe un soclu din marmur─â alb─â. At├ót de pre┼úioas─â ├«n "haine" aurite, aceast─â form─â dinamic─â ┼či contrastant─â o reprezint─â pe Nancy Cunard, o activist─â, militant─â pentru egalitatea de gen ┼či pentru drepturile civile ├«n Statele Unite, editoare, apropiat─â de suprarealism ┼či de dadaism, muz─â a lui Aragon, Joyce ┼či a multor altora.

T├ón─âra fat─â sofisticat─â a fost v├óndut─â ├«n luna mai la casa Christie's New York, devenind record absolut pentru Br├óncu┼či, cu mult ├«naintea precedentului, "Muse endormie" (1913), v├óndut─â ├«n 2017. Pre┼úul acesteia din urm─â a crescut succesiv: v├óndut─â ├«n mai multe r├ónduri de-a lungul deceniilor, ea a fost estimat─â la 6,6 milioane de dolari ├«n 1997, a ajuns s─â fie estimat─â ├«ntre 25 ┼či 35 de milioane de dolari ├«n 2017 ┼či a atins ├«n final 57,3 milioane de dolari ├«n cadrul unei b─ât─âlii la licita┼úie care a durat 10 minute.

Citi┼úi mai multe despre via┼úa ┼či opera lui Constantin Br├óncu┼či ├«n Historia Special: 

Cump─âr─â Acum

HS 24 intreg 1 jpg jpeg