Concert și lansare de carte: «Dor de Basarabia» jpeg

Concert și lansare de carte: «Dor de Basarabia»

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 26 martie 2019

Miercuri, 27 Martie, ora 19:00, în Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București, are loc concertul de muzică „Dor de Basarabia”, în onoarea concertelor susținute de George Enescu la Chișinău în perioada 25-28 Martie 1918. Invitatul special al evenimentului este președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop. 

În cadrul concertului vor fi lansate și primele cinci volume dintr-un amplu proiect dedicat împlinirii a 100 de ani de la Unirea tuturor românilor: Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei, o ediție de articole selectate din presa românească din anii 1917-1920. Proiectul este realizat în cadrul Centrului de editare a izvoarelor istorice „Arhiva Istorică a României” și al Asociației „Ars Historica” de o echipă de voluntari formată din doi profesori, Marius Diaconescu, Andrei Florin Sora, și zece studenți ai Facultății de Istorie a Universității din București.  

Enescu la Chișinău

Organizarea concertelor lui Enescu la Chişinău exact în zilele Unirii are şi ea istoria ei. Onisifor Ghibu l-a întâlnit pe muzician la Cartierul General al Armatei Române din Iaşi în 27 noiembrie 1917. La 17 martie 1918, Enescu îi trimitea lui Ghibu o scrisoare prin mijlocirea profesorului Jean Bobescu, în care îl informa că vine în Chişinău însoţit de o orchestră: „Dacă n-am venit la Chişinău pân-acum este că plănuiam în ascuns să vin c-o pleiadă de muziciani, adecă cu orchestră, pentru ca să se vază-n Basarabia că la noi sunt multe elemente şi bune, nu numai câte unul ici colea“. Astfel că, pe 25 şi 26 martie, au fost organizate două concerte ale căror încasări au fost destinate în întregime unor cauze sociale. Cel de-al treilea concert era planificat marţi, 27 martie, ziua Unirii, însă a fost amânat pentru o zi mai târziu.  

thumbnail jpg jpeg