castelul Rosianu foto Adevarul

Conacul Roșianu din Gorj, restaurat de Mitropolia Olteniei

📁 Patrimoniu
Autor: Alin Ion
🗓️ 18 aprilie 2023

Conacul Roșianu, din comuna Turburea, județul Gorj, care a aparținut unuia dintre cei mai bogați boieri din Oltenia, avocat la Curtea Regală, va fi restaurat de Mitropolia Olteniei.

Mitropolia Olteniei a primit Conacul Roșianu și terenul aferent din partea Primăriei localității Turburea cu scopul de a reabilita monumentul istoric și de a-l înscrie în circuitul cultural și turistic.

În prezent, Arhiepiscopia Craiovei în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj și Primăria Turburea au depus un proiect de reabilitare a conacului și de construire al complexului pentru tineri în preajma acestuia.

Pe lângă conac va fi construit un complex pentru tineri.

Centrul Internațional va fi construit în parteneriat cu o mănăstire din Franța

Complexul va cuprinde un Centrul pastoral-misionar, unde se vor desfășura activități de recreere, tabere și activități culturale dedicate tinerilor.

În cadrul complexului, va fi amplasat un Centru Internațional pentru Tineret ocrotit de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. În această clădire vor fi organizate activități cu tinerii, precum seminare, conferințe științifice și competiții internaționale. Centrul Internațional va fi construit în parteneriat cu comunitatea Mănăstirii Taizé, Saône-et-Loire, Bourgogne, Franța.

Conacul Roșianu va reprezenta, după reabilitare, atracția complexului cu hramul „Nașterea Maici Domnului” și „Sfântul Evanghelist Ioan”.

Mitropolia Olteniei a dezvoltat acest proiect în parteneriat cu mai multe asociații de tineret din țară.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro