Conacul Brâncoveanu de pe Valea Prahovei, vechi din secolul al XIX lea, va fi demolat pentru construirea unui supermarket jpeg

Conacul Brâncoveanu de pe Valea Prahovei, vechi din secolul al XIX-lea, va fi demolat pentru construirea unui supermarket

P├ón─â s─â ajung─â ├«n sta┼úiunea regal─â Sinaia, orice turist ar putea vizita Breaza, sta┼úiune renumit─â pentru aerul curat ┼či stilul de dans popular ÔÇ×Ca la BreazaÔÇŁ. ┼×i cam at├ót. Nimeni nu ┼čtie c─â acolo se afl─â un frumos conac ce a apar┼úinut familiilor Br├óncoveanu ÔÇô Bibescu, vechi din secolul al XIX-lea, ┼či care acum, din indiferen┼úa at├ót a proprietarilor, c├ót ┼či a prim─âriei, urmeaz─â a fi demolat pentru a se construi un supermarket. La fel de important este ┼či faptul c─â, nu cu mult timp ├«n urm─â, tot ├«n Breaza, a fost d─âr├ómat─â o biseric─â ridicat─â la ├«nceputul anilor 1700, odat─â cl─âdire de patrimoniu.

Despre frumosul conac care ast─âzi este ├«ntr-o stare destul de bun─â, comparativ cu multe alte cl─âdiri istorice care nu au mai putut fi salvate, se spune c─â a fost achizi┼úionat de marele ban Grigore Br├óncoveanu. Acesta nu a putut avea copii cu so┼úia sa Elisabeta Bal┼č, a┼ča c─â, ├«n 1824 a adoptat-o pe Zoe Mavrocordat. Zoe, acum Br├óncoveanu, a mo┼čtenit ├«ntreaga sa avere. Mai t├órziu, aceasta s-a c─âs─âtorit cu Gheorghe Bibescu, domnul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti la acea vreme. Mo┼čia a r─âmas de-a lungul timpului ├«n familiile de boieri ale Rom├óniei, apar┼úin├ónd pe r├ónd lui Grigore Basarab Br├óncoveanu, dup─â Primul R─âzboi Mondial prin┼úului Constantin Br├óncoveanu, iar ├«n 1949 avea s─â fie na┼úionalizat─â. Dup─â multe procese ├«n instan┼ú─â, conacul a reintrat ├«n posesia mo┼čtenitorilor familiei Br├óncoveanu, ├«ns─â pentru a fi catalogat cl─âdire de patrimoniu nici vorb─â.

conac 1 jpg jpeg

Nu numai faptul c─â a fost locuit de personalit─â┼úi importante ale istoriei noastre sau faptul c─â dateaz─â din secolul al XIX-lea face conacul special, ci ┼či faptul c─â asupra arhitecturii sale ┼či-au pus amprenta arhitec┼úi celebri str─âini, care au lucrat pentru familiile bogate ale Rom├óniei:unul dintre ei a fost Paul Gottereau, cel care a proiectat o mare parte a Palatului Regal de pe Calea Victoriei. ├Än arhivele na┼úionale g─âsim fotografii ale frumosului conac, dar ┼či numeroase inventare  care precizeaz─â prezen┼úa unor opere de art─â ├«nsemnate la conacul din Breaza, semnate de arti┼čti precum Toni┼úa, Enea, Popp, Jalea, B─âe┼ču, dar ┼či scoar┼úe rom├óne┼čti, vase Galle ┼či o impresionant─â bibliotec─â.

Cu toate acestea, pentru conacul Br├óncoveanu unde Martha Bibescu ╚Öi Anne de Noailles ┼či-au g─âsit inspira┼úia, institu┼úiile statului nu au f─âcut nimic. ┼×i cu toate c─â locuitorii ora┼čului au ini┼úiat o peti┼úie online, iar acum un protest, cl─âdirea se pare c─â ├«n cur├ónd va fi d─âr├ómat─â pentru a fi construit un supermarket.