Comorile faraonilor, scoase la lumin─â jpeg

Comorile faraonilor, scoase la lumin─â

­čôü Egiptul Antic
­čŚô´ŞĆ 6 iulie 2021

Egiptologul Joann Fletcher, care lucrează de 15 ani să aducă la lumină vestigiile Egiptului antic, prezintă lumii comori de o valoare inestimabilă. Nu e vorba de aur sau argint, ci de statui monumentale realizate în timpul faraonului Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egipt cu 1300 de ani înainte de Hristos.

Au fost descoperite comorile faraonului Amenhotep

ÔÇ×Acest colos de la a doua poart─â a templului este flancat de una dintre cele mai bine conservate statui ale consoartei principale a lui Amenhotep al III-lea, regina Tiye, marea sa so╚Ťie regal─âÔÇŁ.

Cea mai important─â descoperire, care i-a l─âsat efectiv pe arheologi cu gura c─âscat─â, este o reprezentare a faraonului. ÔÇ×Este capul lui Amenhotep al III-lea, ├«nalt de trei metri, sculptat ├«n cel mai fin alabastru alb. Nu ╚Ötiu ce a╚Ö putea s─â mai spun. De-a lungul anilor am v─âzut multe dintre portretele sale, dar rareori unul la fel de uimitor. Aceste statui masive erau mai mult dec├ót un simplu memorial, fiecare statuie era venerat─â pentru a garanta nemurirea sufletului faraonului. N-am v─âzut niciodat─â a╚Öa ceva.ÔÇŁ.

Profit├ónd de bog─â╚Ťia ╚Ť─ârii sale, Amenhotep al III-lea a construit pe scar─â larg─â ├«n timpul domniei sale. ÔÇ×Cu sute de statui de acest fel, Amenhotep ├«╚Öi promova imaginea ╚Öi se prezenta drept cel mai puternic zeu al Egiptului, care aduce via╚Ť─â ╚Öi lumin─â lumii.

image

Egiptul se afla la apogeul puterii sale

Amenhotep al III-lea, al c─ârui nume ├«nsemna ├«n vechea limb─â egiptean─â ÔÇ×Amon este mul╚ŤumitÔÇŁ, a fost al nou─âlea faraon din dinastia a XVIII-a. A domnit ├«ntr-o perioad─â de prosperitate ╚Öi splendoare f─âr─â precedent. Egiptul se afla la apogeul puterii sale interna╚Ťionale.

Enormul s─âu templu mortuar de pe malul vestic al Nilului era cel mai mare complex religios din zilele sale. Dup─â mai pu╚Ťin de 200 de ani, giganticul complex a ajuns ├«ns─â ├«n ruine.

O mare parte din material a fost folosit─â de faraonii de mai t├órziu pentru propriile lor proiecte. Colo╚Öii din Memnon ÔÇô dou─â statui masive de piatr─â ale faraonului care se aflau la poarta complexului ÔÇô au fost singurele elemente care au r─âmas ├«n picioare, scrie ziarul britanic Daily Express.