Comori găsite în ansamblul de la Stonehenge jpeg

Comori găsite în ansamblul de la Stonehenge

­čôü Antichitate
Autor: Alina Negulescu

O nouă cercetare asupra celui mai mare monument neolitic din Europa dezvăluie mormântul unui șef local care a trăit acum mai bine de 4.000 de ani. Obiectele găsite alături de scheletul său indică rangul acestuia și ceremonialul maiestuos de înmormântare.

Unul dintre cele mai controversate obiecte este un pumnal cu m├óner din lemn, m├óner pe care sunt gravate desene nedeslu╚Öite ├«nc─â. Piesa nu a fost conservat─â ├«n totalitate, unele cercet─âri anterioare afect├ónd calitatea obiectului. M├ónerul respectiv prezint─â un aspect inedit:pe toat─â suprafa╚Ťa sa, acesta a fost decorat cu mici componente precum ace de aur ╚Öi fire de aur microscopice, proces care ar fi durat aproximativ 2.500 de ore. Din punct de vedere optic, acest demers ar fi fost ├«nf─âptuit doar de anumite persoane, ├«ntruc├ót riscul de a orbi era mare. Fiecare component─â dintre cele 140.000 este at├ót de fin─â ├«nc├ót ├«ntrece grosimea firului de p─âr uman.

ston 0 jpg jpeg

Un alt obiect a fost g─âsit pe pieptul ╚Öefului de trib ╚Öi const─â ├«ntr-un romb realizat dintr-o plac─â de aur, prezent├ónd ╚Öi mici incizii decorative. Cercet─âtorii nu pot da un r─âspuns concret ├«n privin╚Ťa acestuia, ├«ns─â consider─â c─â el deservea unui scop din domeniul astronomic, concluzie tras─â pe baza liniilor fine trasate pe obiectul romboidal, linii care indic─â o cunoa╚Ötere detaliat─â a matematicii ╚Öi a geometriei. Totu╚Öi, obiectul ar fi putut fi folosit cu scop estetic, el prinz├ónd mantia liderului.

S-a mai g─âsit, de altfel, ╚Öi o pereche de cercei din aur ╚Öi chihlimbar care dateaz─â din Epoca Bronzului. Ace╚Ötia apar╚Ťin unei femei ├«ngropat─â ├«n apropierea morm├óntului ╚Öefului de trib.

Cumpără acumToate aceste bijuterii au fost dezgropate dintr-o zonă din apropierea monumentului Stonehenge. Nu e prima dată când acestea sunt examinate de profesioniști, însă acum au fost reevaluate, printre altele, micro-componentele pumnalului cu mâner din lemn. Momentan, aceste obiecte se află la Muzeul din Wiltshire.