Comoară fabuloasă, descoperită de un muncitor care lucra la canalizare jpeg

Comoară fabuloasă, descoperită de un muncitor care lucra la canalizare

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 3 mai 2016

O echipă de muncitori a descoperit 19 amfore pline cu monede din bronz din secolul al IV-lea, comoară de mare valoare istorică, în tipul unor lucrări de canalizare efectuate în sudul Spaniei. 

"Este un grup unic de astfel de obiecte", a afirmat la o conferință de presă Ana Navarro, director al Muzeului de arheologie din Sevilla, unde au fost depozitate vestigiile. "Nu avem cunoștință de existența a ceva asemănător din Imperiul roman timpuriu", a adăugat ea, precizând că amforele descoperite într-un sat din provincia Sevilla conțineau 600 de kilograme de monede din bronz din secolul al III-lea sau al IV-lea.

Fără să riște să facă o estimare exactă, Ana Navarro a apreciat totuși că valoarea lor ar atinge "câteva milioane de euro". Monedele, a spus ea presei, sunt inscripționate cu texte care îi evocă pe împărații Maximin și Constantin și se pare că nu au fost utilizate niciodată.

"Se poate ca unele să conțină și puțin argint, nu numai bronz", a adăugat directoarea muzeului, considerând că monedele erau destinate plății funcționarilor și soldaților.

Amforele, dintre care nouă sunt intacte, au fost descoperite de muncitorii care lucrau la canalizarea localității Tomares, cu 25.000 de locuitori. Lucrările au fost suspendate pentru a permite continuarea săpăturilor arheologice.