Comoara din zid: 239 de monede din aur, descoperite în timpul renovării unui conac jpeg

Comoara din zid: 239 de monede din aur, descoperite în timpul renovării unui conac

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 7 septembrie 2021

O veritabil─â comoar─â, compus─â din 239 de monede din aur ce dateaz─â din epoca regilor francezi Ludovic al XIII-lea ╚Öi Ludovic al XIV-lea, a fost descoperit─â cu ocazia renov─ârii unui conac din Fran╚Ťa.

Conacul situat ├«n departamentul Finistere, din vestul Fran╚Ťei, a fost cump─ârat ├«n 2012. Proprietarii au decis, ├«n 2019, s─â restaureze conacul, ├«ncredin╚Ť├ónd lucr─ârile de renovare unor pietrari. Trei me╚Öte╚Öugari au descoperit atunci, ├«n interiorul unui zid, o cutie din metal plin─â cu monede de aur, informeaz─â Agerpres.

ÔÇ×Cutia era ├«ncastrat─â ├«n zid, fixat─â ├«ntre pietreÔÇŁ, a declarat Francois Mion, proprietarul ├«n v├órst─â de 63 de ani al acelui conac. C├óteva zile mai t├órziu, me╚Öte╚Öugarii ÔÇ×au g─âsit deasupra unei b├órne o traist─â cu un al doilea lot de monedeÔÇŁ, a ad─âugat el.

moneda 1 jpg jpeg

├Än total, au fost descoperite 239 de monede, inclusiv ludovici de aur ╚Öi dublu ludovici de aur. Printre ele se afla ╚Öi ÔÇ×un dublu ludovic de aur cu me╚Ö─â lung─â din 1646ÔÇŁ (foto), o pies─â estimat─â la 15.000 de euro. 

ÔÇ×Este o moned─â foarte rar─â, nu mai exist─â aproape niciuna pe pia╚Ť─âÔÇŁ, a declarat Florian D'Oysonville, comisar al casei de licita╚Ťii Ivoire Angers.

Comoara va fi v├óndut─â la licita╚Ťie de casa Ivoire Angers ├«n data de 29 septembrie. Suma care va fi ob╚Ťinut─â, estimat─â ├«ntre 250.000 ╚Öi 300.000 de euro, va fi ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n mod egal: jum─âtate pentru cei trei me╚Öte╚Öugari care au descoperit comoara, cealalt─â jum─âtate pentru proprietarii conacului.

Foto: Ivoire Angers

moneda 2 jpg jpeg