Cine sunt c├ó╚Ötig─âtorii concursului din cadrul Festivalului Interna╚Ťional de Benzi Desenate Istorice Bra╚Öov? jpeg

Cine sunt c├ó╚Ötig─âtorii concursului din cadrul Festivalului Interna╚Ťional de Benzi Desenate Istorice Bra╚Öov?

Festivalul Interna╚Ťional de Benzi Desenate Istorice Bra╚Öov a anun╚Ťat c├ó╚Ötig─âtorii concursului de benzi desenate. Anul acesta ├«n cadrul concursului organizat de Festivalul s-au ÔÇ×duelatÔÇŁ 39 de lucr─âri trimise de 42 de autori rom├óni ╚Öi str─âini, cu un total 198 plan╚Öe, ceea ce reprezint─â un record pentru Festivalul Interna╚Ťional de Benzi Desenate Istorice Bra╚Öov. ╚śase dintre lucr─âri au fost declarate c├ó╚Ötig─âtoare.

├Än contextul crizei actuale, confruntat─â cu ╚Öocul social, economic ╚Öi cultural al pandemiei de COVID-19, recursul la partea ├«ntunecat─â a istoriei ofer─â ├«n╚Ťelesuri ╚Öi speran╚Ť─â. De aici ╚Öi oportunitatea tematicii ,,FRICA ├ÄN ISTORIEÔÇŁ pentru edi╚Ťia 2021 a festivalului.

Festivalul Interna╚Ťional de Benzi Desenate Istorice Bra╚Öov 2021 este nu numai singurul festival dedicat exclusiv benzilor desenate istorice ci ╚Öi singurul eveniment cultural la nivel european care propune ,,Frica ├«n istorieÔÇŁ ca tematic─â de festival, introduc├ónd momente de cump─ân─â din istoria omenirii (r─âzboaie, epidemii, catastrofe naturale) ├«n mediul artistic al benzii desenate.

Câștigătorii și poveștile lor sunt:

Emanuel Pavel - ,,Gustar negruÔÇŁ

Vlad Forsea - ,,Vr─âjitoare, v├órcolaci ╚Öi vampiriÔÇŁ

Marko Stojanovi─ç , Sabahudin Muranovi─ç Muran - ,,OthersÔÇŁ

Tudor Vidoni - ,,Ma╚Öina neagr─âÔÇŁ

Felician Cri╚Öan - ,,Jurnal de paceÔÇŁ

Ionu╚Ť Popescu - ,,Frica uman─âÔÇŁ

Fiecare din cei 6 artisti premiati va primi un onorariu de 1.500 lei brut si vor avea asigurate cheltuielile de deplasare la Festival (transport, cazare ╚Öi masa). Benzile desenate premiate vor fi publicate ├«n revista ,,HistoriaÔÇŁ.

├Änc─â de la prima edi╚Ťie lucr─ârile primite au fost publicate ├«n cataloagele tip─ârite ale festivalului. ├Äncep├ónd cu edi╚Ťia 2020, iar expozi╚Ťia outdoor realizat─â cu lucr─ârile primite este itinerat─â la nivel na╚Ťional.

Festivalul Interna╚Ťional de Benzi Desenate Istorice Bra╚Öov este primul festival BD cu tematic─â istoric─â. Produs de Asocia╚Ťia Forums al─âturi de Muzeul Jude╚Ťean de Istorie Bra╚Öov, av├ónd partener principal Asocia╚Ťia PostModernism Museum, proiectul a fost lansat ├«n anul 2018 ca un Salon BD menit s─â sus╚Ťin─â dezvoltarea benzii desenate cu tematic─â istoric─â din Rom├ónia, apel├ónd la cea mai puternic─â tem─â istoric─â a anului: Centenarul Rom├óniei. Edi╚Ťia 2019 a f─âcut trecerea de la un Salon BD la un Festival BD, iar tematica aleas─â a fost ,,Europa 100ÔÇŁ. Edi╚Ťia 2020 a ├«nsemnat confruntarea cu provoc─ârile pandemiei ╚Öi dep─â╚Öirea acestora cu tematica potrivit─â: ,,Eroii care au f─âcut IstorieÔÇŁ.

244584154 2903824383171415 8265035378267150140 n jpg jpeg