Cinci mamu╚Ťi din era glaciar─â, descoperi╚Ťi de arheologii britanici dup─â 220 000 de ani jpeg

Cinci mamu╚Ťi din era glaciar─â, descoperi╚Ťi de arheologii britanici dup─â 220.000 de ani

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Cinci mamu╚Ťi din era glaciar─â au fost descoperi╚Ťi ├«ntr-o stare extraordinar de bun─â ├«n Cotswolds, o regiune din sudul Angliei, spre uimirea arheologilor ╚Öi paleontologilor.

R─âm─â╚Öi╚Ťele de la doi adul╚Ťi, doi juvenili ╚Öi un pui care au cutreierat P─âm├óntul ├«n urm─â cu 200.000 de ani au fost excavate ├«n apropiere de Swindon, al─âturi de unelte folosite de neanderthalieni, care cel mai probabil ar fi v├ónat bestiile gigantice. Situl descoperit este vast, astfel c─â arheologii sper─â s─â g─âseasc─â mai multe obiecte ╚Öi r─âm─â╚Öi╚Ťe.

Judec├ónd dup─â calitatea descoperirilor, situl este ÔÇ×o min─â de aurÔÇŁ. Acestea variaz─â de la gigan╚Ťi din era glaciar─â, cum ar fi elani de dou─â ori mai mari dec├ót urma╚Öii lor din zilele noastre, ╚Öi p├ón─â la creaturi mai mici, cum ar fi g├óndacul de b─âlegar care a evoluat ├«mpreun─â cu megafauna, folosind excrementele de la gigan╚Ťi pentru hran─â ╚Öi ad─âpost. Chiar ╚Öi semin╚Ťe, polen ╚Öi fosile de plante, inclusiv variet─â╚Ťi disp─ârute, au fost g─âsite la sit.

Una dintre cele mai importante descoperiri din paleontologia britanic─â

Toate acestea vor oferi noi indicii despre modul ├«n care str─âmo╚Öii no╚Ötri tr─âiau ├«n condi╚Ťiile dure din era glaciar─â, o perioad─â din preistorie despre care sunt ╚Ötiute foarte pu╚Ťine detalii. Descoperirile excep╚Ťionale vor fi explorate ├«ntr-un documentar BBC One care va fi difuzat pe 30 decembrie. ├Än cadrul acestuia, Sir David Attenborough ╚Öi biologul Ben Garrod se vor al─âtura arheologilor de la DigVentures pentru a filma excavarea.

image

Sir David Attenborough ╚Öi r─âm─â╚Öi╚Ťele de mamu╚Ťi. Sursa foto: DigVentures

ÔÇ×Aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din paleontologia britanic─â. Acolo unde au fost g─âsi╚Ťi ace╚Öti mamu╚Ťi este exact locul ├«n care au murit ├«n urm─â cu un sfert de milion de ani, al─âturi de lucruri incredibile precum unelte de piatr─â ╚Öi melci pe care i-au strivitÔÇŁ, a explicat Garrod.

ÔÇ×Sunt aproape intac╚Ťi. Nu poate fi exprimat ├«n cuvinteÔÇŁ

ÔÇ×Avem dovezi ├«n privin╚Ťa peisajului. ╚śtim c─â aici cre╚Öteau plante. Micile detalii dezv─âluie contextul acestor gigan╚Ťi emblematici. Este o privire ├«n trecut. Asta este incredibil de important pentru ├«n╚Ťelegerea modului ├«n care schimb─ârile climatice afecteaz─â mediul, ecosistemele ╚Öi speciileÔÇŁ, a ad─âugat Garrod.

Lisa Westcott Wilkins de la DigVentures, o organiza╚Ťie de arheologie, a spus c─â ÔÇ×al╚Ťi mamu╚Ťi au mai fost descoperi╚Ťi ├«n Regatul Unit, ├«ns─â nu ├«n aceast─â stare de conservareÔÇŁ. ÔÇ×Sunt aproape intac╚Ťi. Nu poate fi exprimat ├«n cuvinteÔÇŁ, a ad─âugat Westcott Wilkins.