China a lansat la apă primul portavion construit de statul comunist / VIDEO  jpeg

China a lansat la apă primul portavion construit de statul comunist / VIDEO

📁 Istoria Chinei
Autor: Redacția
🗓️ 26 aprilie 2017

China a lansat la apă primul portavion construit de statul comunist. Cu numele temporar Type 001A, acesta este nava soră a primului portavion chinez, Liaoning, achiziţionat din Ucraina în anul 1998, modernizat de armata chineză şi aflat în uz din anul 2012.

Noul portavion are un deplasament de 70.000 de tone, o lungime de 315 metri şi poate atinge o viteză maximă de 31 de noduri. După operaţiunile de modernizare a primului său portavion începute în aul 2011, Chinei i-a luat doar cinci ani pentru a produce noua navă. Deşi similare ca aspect, noua navă prezintă unele îmbunătăţiri: pe lângă echipamentele de ultimă generaţie, aceasta are un hangar mai mare ce îi va permite să transporte mai multe avioane de vânătoare J-15 şi alte tipuri de avioane, relatează adevarul.ro.

Ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, People's Daily, a comentat lansarea noii nave de luptă ca o necesitate în contextul în care China „se confruntă cu o situaţie de securitate maritimă din ce în ce mai complicată iar o marină militară puternică este necesară pentru protejarea securităţii naţionale şi a drepturilor maritime”.  

Strategii marinei militare chineze au declarat că „Beijing-ul are nevoie de patru portavioane, două pentru asigurarea securităţii în Pacificul de vest şi alte două pentru cea din Oceanul Indian”.  

Dar, observatorii militari au apreciat că lansarea acestui portavion reprezintă doar un progres modest în procesul de modernizarea a armatei chineze, dată fiind diferenţa uriaşă între marina militară chineză şi cel mai puternic rival din regiunea Asia-Pacific, marina militară a Statelor Unite.