„Che“ Guevara a stat în Cehoslovacia  în 1966 jpeg

„Che“ Guevara a stat în Cehoslovacia în 1966

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2010

Ernesto „Che“ Guevara (1928-1967), celebrul revoluţionar cubanez de origine argentiniană, s‑a ascuns sub o identitate falsă în fosta Cehoslovacie, din martie până în iulie 1966.

Documentele de arhivă ale Serviciului de informaţii cehoslovac îl menţionează pe „Che“ drept rezident temporar în satul Ladvi (situat la 25 de kilometri sud-est de Praga), într-o vilă pusă la dispoziţie chiar de instituţia mai sus menţionată.

Guevara, cu barba şi părul ras, a locuit împreună cu partenera sa de origine germană, Tamara Bunke (Tania), şi mai mulţi prieteni, pentru a se trata de astm, afecţiune de care suferea din timpul sejurului în Congo.

„Totul este plictisitor aici, gri şi lipsit de viaţă. Acesta nu este socialism, acesta este eşecul socialismului“, afirma „Che“, potrivit unuia dintre amicii săi, Ulies Estrada.„Che“ a părăsit Cehoslovacia la 19 iulie 1966, cu un paşaport uruguayan pe numele de Ramon Benitez. El a ajuns la Havana, via Moscova.

Guevara a organizat ulterior gherilele boliviene (1966-1967) şi a fost ucis la 9 octombrie 1967. Istoricii cehi nu se pot pronunţa cu exactitate asupra subiectului, pentru că arhiva fostelor organe de securitate nu au fost pe deplin date spre exploatarea cercetătorilor.

„Există indicii pertinente şi mărturii privind sejurul lui Guevara (în Cehoslovacia), dar nu cunoaştem încă niciun document care să ateste acest lucru“, a declarat istoricul Prokop Tomek, de la Institutul de istorie militară din Praga.