Cetatea Devei și Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor fi reabilitate cu fonduri europene jpeg

Cetatea Devei și Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor fi reabilitate cu fonduri europene

­čôü Patrimoniu
Autor: Readctia

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capital─â a Daciei Romane, ┼či Incinta 1 a Cet─â┼úii Deva vor fi reabilitate cu fonduri europene ├«n valoare de 10 milioane de euro. Contractele de finan┼úare au fost semnate, mar┼úi, la sediul Consiliului Jude┼úean (CJ) Hunedoara, perioada de implementare a proiectului fiind de 54 de luni.

Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizeaz─â conservarea ┼či restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafa┼ú─â de aproape 5.000 de metri p─âtra┼úi. Sunt prev─âzute lucr─âri ample, cum ar fi reconstruirea ┼či gazonarea arenei, consolidarea ┼či reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intr─ârilor, realizarea de sc─âri de acces, pardoseli ┼či tribune, informeaz─â Agerpres.

Proiectul cuprinde amenajarea parţială a gradenurilor de pe tronsonul sudic al amfiteatrului, astfel încât acestea să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală.

Incinta 1 a Cet─â┼úii Deva, cea mai important─â parte a monumentului istoric, este ├«nchis─â ├«n prezent circuitului turistic din cauza riscului pe care ├«l reprezint─â starea de degradare a ruinelor cet─â┼úii. Investi┼úia cuprinde consolidarea ┼či reabilitarea zidurilor de piatr─â, reabilitarea turnurilor, refacerea plan┼čeelor intermediare ┼či a ┼čarpantei din lemn, ├«nchiderea u┼čilor ┼či ferestrelor cu t├ómpl─ârie din lemn. Proiectul include realizarea iluminatului arhitectural, de siguran┼ú─â ┼či festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video ┼či racordarea la utilit─â┼úi. Este prev─âzut─â, de asemenea, digitizarea obiectivului de patrimoniu. Incintele 2 ┼či 3 ale cet─â┼úii au fost reabilitate tot cu fonduri europene.

Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (┬ę Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Ulpia Traiana Sarmizegetusa jpg jpeg