Cetatea bizantin─â Sucidava, l─âsat─â la voia ├«nt├ómplarii ┼či a ho┼úilor jpeg

Cetatea bizantin─â Sucidava, l─âsat─â la voia ├«nt├ómplarii ┼či a ho┼úilor

Complexul arheologic de la Corabia dezv─âluie peste cinci milenii de istorie. ├Än loc s─â fie obiectiv turistic interna┼úional, vechea capital─â a sucilor este ┼úinta ho┼úilor, ghidul cet─â┼úii fiind paznic ┼či pentru muzeu.

La circa 300 de metri la sudul ora┼čului Corabia, se ├«ntinde cetatea Sucidava, unul dintre cele mai importante obiective istorice ale Oltului. O re├«ntoarcere ├«n istorie, un spa┼úiu unde se contopesc peste cinci milenii de locuire, de la satul neolitic apar┼úin├ónd culturii V─âdastra ┼či p├ón─â ├«n prezent. Cetatea sucilor a devenit cetate militar─â roman─â ├«n vremea ├«mp─âratului Aurelian ┼či a fost rezidit─â ├«n vremea lui Constantin cel Mare.

Click aici pentru mai multe fotografii

Contactul cu istoria ├«ncepe chiar de la primul pas f─âcut pe aleile pavate ├«n urm─â cu dou─â milenii. Cale de circa dou─â hectare, vizitatorul este ├«ndemnat s─â descopere urme ale ├«nainta┼čilor:zidurile ┼či cele opt turnuri de la intrarea ├«n cetatea romano-bizantin─â, basilica, cl─âdirea hypocaust-cu ingeniosul sistem de ├«nc─âlzire roman prin pardoseal─â, piciorul podului lui Constantin cel Mare construit peste Dun─âre ├«n vremea sa, poarta constantinian─â care face leg─âtura ├«ntre port ┼či cetate, b─âile romane, f├ónt├óna roman─â din secolul al II-lea.

P─âzit de ghid

De┼či Sucidava prezint─â un mare poten┼úial turistic, lipsa unei promov─âri adecvate ┼či a fondurilor pentru reabilitare fac s─â r─âm├ón─â necunoscut─â publicului larg. Doar circa 500 de turi┼čti vin anual aici, intrarea fiind 1 leu pentru elevi ┼či 2 lei pentru adul┼úi. La ora actual─â, paznicul de zi este ┼či ghid, iar noaptea complexul este p─âzit doar de un lac─ât. Obiectele cu valoare istoric─â au f─âcut mai tot timpul cu ochiul ho┼úilor.

C─âr─âmizile de la zidul de sud al castrului au ajuns ├«n zidurile caselor din apropiere, iar ho┼úiile continu─â.ÔÇ×├Än urm─â cu trei ani au fost dou─â spargeri. Au disp─ârut obiecte din metal, catarame din bronz, fibule, cu o mare valoare istoric─â ┼či documentar─â. Nu s-a recuperat nimic. Acum se mai fur─â un fier, o tabl─â de pe un acoperi┼čÔÇŁ, recunoa┼čte Mirela Cojoc, directorul Muzeului de Arheologie ┼či Etnografie Corabia.

"La nevoie" s─âp─âtura arheologic─â poate deveni ┼či groap─â de gunoi

Sucidava vedere 7 jpg jpeg

F├ónt├óna secret─â ascunde un izvor al iubiriiUna dintre cele mai mari descoperiri arheologice din cetate o reprezint─â F├ónt├óna secret─â. Accesul la pu┼úul aflat la o ad├óncime de 18 metri sub forma unui turn ├«nalt se face printr-un coridor de 26 de metri, care coboar─â din incinta fort─âre┼úei p├ón─â la izvor. Legenda spune ca apa din izvorul nesecat are puterea de a vindeca sufletul ┼či de a ├«nte┼úi iubirea cuplurilor ┼či de a-i uni pe cei desp─âr┼úi┼úi.

Reabilitarea cetăţii romano-bizantine Sucidava, proiect doar pe hârtie

Cea mai important─â cetate romano-bizantin─â dintre Carpa┼úi ┼či Dun─âre a fost cuprins─â ├«n vederea reabilit─ârii ┼či introducerii ├«n circuitul turistic ├«n cadrul unui proiect cu finan┼úare european─â. Investi┼úia se p─âstreaz─â de doi ani doar ├«n form─â scris─â, complexul arheologic fiind s─ârit p├ón─â acum de la finan┼úare.

Proiectul realizat de c─âtre Prim─âria Corabia ┼či Muzeul de Arheologie ┼či Etnografie Corabia, cu o valoare de 3 milioane de euro, a fost depus prin Programul Opera┼úional Regional la Agen┼úia pentru Dezvoltare Regional─â S-V Oltenia ├«n 2009, iar ├«n prim─âvara anului trecut a fost declarat eligibil. De atunci, autorit─â┼úile or─â┼čene┼čti a┼čteapt─â finan┼úarea.

ÔÇ×Anul trecut, am primit r─âspuns de la ADR cum c─â se afl─â pe lista de rezerv─â, deoarece fondurile pe axa 5 s-au epuizat. Proiectul nostru este al treilea pe lista de a┼čteptare. Am f─âcut cerere pentru realocare de fonduri, f─âr─â r─âspuns, aduc├ónd ├«n aten┼úie faptul c─â acest complex este unicat ├«n Oltenia ┼či este monument istoric de categoria A.ÔÇŁ, spune Mirela Cojoc, directorul Muzeului de Arheologie ┼či Etnografie Corabia.

Proiectul prevede restaurarea turnului A al cet─â┼úii, reconstituirea Por┼úii de Vest, a basilicei paleobizantine, consolidarea coridorului de acces spre F├ónt├óna secret─â, recostituirea Portalului podului lui Constantin cel Mare, amenajarea unui muzeu de sit cu baz─â de cerectare arheologic─â laborator de restaurare, spa┼úii de cazare ┼či utilit─â┼úi.