image

Cetate bine conservată din secolul VI descoperită în oraşul antic Moesionis, lângă granița României

📁 Antichitate
🗓️ 19 septembrie 2024

O cetate bine conservată din secolul al VI-lea d.Hr., datând din perioada împăratului roman estic Iustinian cel Mare, a fost descoperită în orașul antic Moesionis, lângă Tărgovişte, în nord-estul Bulgariei. Descoperirea a fost anunțată de profesorul Nikolay Ovcharov, consultant științific al sitului arheologic, potrivit unei declarații transmise de Agerpres.

Excavările din cetate continuă, iar unele dintre rămășițele descoperite au o înălțime de peste trei metri. Profesorul Ovcharov a subliniat unicitatea sitului, explicând că aceasta oferă o oportunitate rară de a înțelege cum arătau fortificațiile în timpul domniei lui Iustinian cel Mare.

Un alt aspect important al descoperirii este reședința episcopală din secolul al VI-lea, care subliniază rolul spiritual al cetății în acea perioadă. Potrivit profesorului, această reședință confirmă faptul că Moesionis a fost un centru important al cultului Sfântului Andrei, considerat botezătorul regiunii de nord-est a Bulgariei.

Progresele realizate în cadrul săpăturilor arheologice din vara anului 2024 în Moesionis vor fi detaliate într-o conferință de presă ce urmează a fi programata curând. Aceste descoperiri sunt considerate cruciale pentru înțelegerea dezvoltării orașului antic și a evoluției sale în perioada medievală târzie.

Săpăturile sunt coordonate de arheologul Ştefan Ivanov, de la Muzeul Regional de Istorie Tărgovişte, care este responsabil și pentru lucrările desfășurate în 2024.