Centrul istoric din Deva  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (1) jpg

Centrul istoric al orașului Deva, reabilitat în urma unei investiții de peste 4,5 milioane de euro

📁 Istorie Urbană
🗓️ 4 mai 2023

Lucrările de reabilitare a Centrului Istoric al Devei au fost finalizate, iar în următoarele zile va avea loc recepția investiției, realizată cu fonduri europene.

După aproape doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare care au avut loc în Centrul istoric din Deva, investiția de circa 4,5 milioane de euro, finanțată cu fonduri europene, a fost finalizată.

Vineri, 5 mai, va avea loc recepția lucrărilor, potrivit primarului Devei, Florin Oancea.

Lucrările la Centrul istoric al Devei au început în vara anului 2021, pe tronsonul cuprins între Piața Unirii și Parcul municipal Cetate. Proiectul prevedea ca spațiul cuprins între strada Avram Iancu și Bulevardul Iuliu Maniu și Piața Unirii, până la strada Lucian Blaga, să fie pavat cu piatră naturală, să aibă amenajate zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale, un sistem de iluminat pietonal și să fie dotat cu mobilier urban modern.

Centrul istoric al orașului Deva (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Centrul istoric al orașului Deva (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Centrul istoric, cu clădiri de peste un secol

Aflat la poalele Cetății Devei, Centrul istoric al Devei cuprinde mai multe clădiri istorice, reprezentative pentru municipiu, ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea. Printre ele, se numără Palatul administrativ – sediu al Prefecturii Hunedoarei și Consiliului Județean Hunedoara, clădirea Tribunalului Hunedoara și a Judecătoriei Deva, Colegiul Național „Decebal”, Colegiul „Regina Maria”, clădirea Primăriei Deva și Teatrul de Artă.

Actualul proiect de reamenajare a Centrului istoric vizează reabilitarea spaţiului urban cuprins între Piaţa Unirii şi tronsonul din centrul istoric al Bulevardului 1 Decembrie 1918, între Strada Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu, care va fi destinat circulaţiei pietonale şi carosabile, cu zone verzi.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro