Cele mai vizitate muzee românești în 2013 jpeg

Cele mai vizitate muzee românești în 2013

📁 Muzee
🗓️ 3 ianuarie 2014

Pe primele locuri în topul celor mai vizitate instituţii muzeale din România în 2013 sunt Castelul Bran şi Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, atrăgând împreună peste 860.000 de persoane în acest an, informează Mediafax.

Anul acesta, Castelul Bran a înregistrat un număr de peste 490.000 de vizitatori, conform estimărilor lui Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran. De asemenea, el a mai spus că la Castelul Bran au fost organizate mai multe evenimente private, dintre care 90% au fost dedicate unor companii, iar 10% unor persoane fizice.

Locul al doilea:Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai vizitate muzee din România în 2013 s-a situat Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, care are în componenţă Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus“, Muzeul Civilizaţiei Transilvane „Astra“ şi Studioul „Astra“ Film.

În perioada 1 ianuarie-1 decembrie, instituţia din Sibiu a avut un număr total de 367.849 de vizitatori, după cum au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii instituţiei. Aceştia au precizat că în anul 2012 Complexul Astra a avut 409.650 de vizitatori. Printre personalităţile care au trecut pragul muzeului Astra în ultimii doi ani şi au scris în cartea de impresii se numără:principele Nicolae al României (pe 13 decembrie 2012), generalul David Richards, şeful marelui stat major al armatei britanice (16 septembrie 2012) şi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (pe 17 mai 2013).

Antipa şi Muzeul Satului, pe locul al treilea

Locul al treilea în topul celor mai vizitate instituţii muzeale din România este ocupat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Bucureşti şi de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Capitală, cu câte 350.000 de vizitatori.

„Numărul mare de vizitatori a fost influenţat şi de acea expoziţie inedită-«The Human Body»“, a spus Dumitru Murariu, directorul muzeului, precizând că în 2012 Muzeul Antipa a avut mai mulţi vizitatori, respectiv în jur de 400.000 de vizitatori, aceştia fiind interesaţi de cum arată instituţia după renovare. Muzeul Antipa a fost închis pentru renovare şi modernizarea expoziţiei permanente în ianuarie 2009 şi redeschis pe 17 septembrie 2011.

Pe de altă parte, şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Capitală a atras în acest an un număr de aproximativ 350.000 de vizitatori. Faţă de 2012, în acest an a crescut numărul de vizitatori la Muzeul Satului cu aproximativ 15%.

Castelele Peleş şi Pelişor, 250.000 de vizitatori

Pe de altă parte, în 2013, şi Complexul Muzeal Peleş-Pelişor din Sinaia s-a regăsit în planurile culturale ale turiştilor, atrăgând până la 1 octombrie un număr total de 246.310 de vizitatori, dintre care 75% au fost români, iar 25% străini.

„Comorile Chinei“, cea mai importantă expoziţie străină în România

646x404 2 13 jpg jpeg

Foarte vizitat în 2013 a fost şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, iar reprezentaţii instituţiei au estimat un număr de aproximativ 115.000 vizitatori până la finalul anului. În acest an, MNIR şi-a dublat numărul de vizitatori, comparativ cu 2012, când expoziţiile muzeului au fost admirate de aproximativ 50.000 de persoane. Printre cele mai importante evenimente de la MNIR în 2013 s-a numărat şi „Comorile Chinei“, care a fost considerată drept una dintre cele mai importante expoziţii străine prezentate vreodată în România.

Muzeul de Artă – 90.000 de vizitatori

Alte două instituţii muzeale de referinţă în 2013 au fost Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a avut în acest an un număr de 90.000 de vizitatori, potrivit estimărilor reprezentanţilor MNAR.

Cel mai proeminent vizitator de anul acesta al MNAR a fost Prinţul Charles al Marii Britanii, care, pe 3 iunie, a inaugurat Muzeul Colecţiilor de Artă, alături de premierul Victor Ponta. De asemenea, Maria Băsescu este oaspete frecvent la vernisajele MNAR, după cum au precizat reprezentanţii instituţiei.

Personalităţi la MŢR, în 2013 Muzeul Tăranului Român

O altă instituţie muzeală importantă a Capitalei a fost în 2013 Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Astfel, 37.562 de vizitatori au văzut expoziţia permanentă a Muzeului Ţăranului Român până la 30 noiembrie.

Printre personalităţile care au vizitat Muzeul Ţăranului Român în acest an s-au numărat:Maria Băsescu, Peter Hurley, Mircea Daneliuc, Lucian Pintilie, Victor Rebengiuc, Grigore Leşe, Radu Gabrea, Marie France Ionesco, Mitică Popescu, Adrian Năstase, Daniel Barbu, Luminiţa Gheorghiu, Andrei Pleşu, Vintilă Mihăilescu, Stelian Tănase, Dinu Zamfirescu, Sorin Dumitrescu, Răzvan Theodorescu etc.

Sursa:www.adevarul.ro