Cele 650 de monede din argint descoperite lângă oraşul Sântana, evaluate de experți  jpeg

Cele 650 de monede din argint descoperite lângă oraşul Sântana, evaluate de experți

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 15 martie 2022

Cele 650 de monede din argint descoperite de câţiva tineri pe un câmp de lângă oraşul Sântana, județul Arad, la începutul lunii octombrie 2021, au fost supuse unei evaluări preliminare, experţii stabilind că sunt din secolul al XIII-lea şi fiecare are o valoare de patrimoniu cuprinsă între 10 euro şi 25 de euro.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad au declarat luni, pentru Agerpres, că monedele au fost evaluate de un expert în numismatică medievală şi modernă din Târgu Mureş, care a stabilit că sunt din ani diferiţi din perioada 1235 - 1270.

Banii din argint se află acum în proprietatea statului român şi au fost daţi în custodie Complexului Muzeal Arad, care are condiţiile potrivite de păstrare.

Conform specialiştilor Compartimentului Patrimoniu Cultural Mobil şi Imaterial al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, monedele urmează să fie clasificate, procedură care implică unele costuri, astfel că se caută soluţii pentru finanţarea acesteia. De asemenea, unele dintre obiecte sunt degradate şi au nevoie să fie restaurate.

Cu privire la tinerii care le-au găsit pe câmp, deocamdată aceştia nu au depus nicio solicitare pentru a primi despăgubiri de la stat pentru că au predat bunurile de patrimoniu. Direcţia Judeţeană pentru Cultură precizează că astfel de despăgubiri pot fi acordate doar dacă obiectele au fost găsite întâmplător, fără echipamente de căutare, cum ar fi detectoarele de metal.